Ferenc pápa: Isten ránk szomjazik – VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2015. január 25., vasárnap | 18:29

Bűneink, történelmünk megosztottak minket, ezért kell annyit imádkoznunk. Hiszen Jézus egyesíteni akar bennünket – hangsúlyozta a pápa január 25-én a Szent Péter téren az Úrangyala elimádkozásakor.

Jézus maga a teljesség

Kedves testvéreim, a mai evangélium Jézus galileai prédikációjának kezdetét mutatja be – kezdte beszédét Ferenc pápa. – Szent Márk hangsúlyozza, hogy Jézus azután kezdett prédikálni, amikor Keresztelő Jánost letartóztatták. Pontosan abban a pillanatban, amikor a próféta hangját, mely Isten országa eljövetelét hirdette, Heródes elhallgattatta. Jézus ekkor kezdi bejárni országának útjait, hogy elvigye, különösen is a szegényeknek az „Isten evangéliumát”. Jézus üzenete hasonló Jánoséhoz, azzal a lényeges különbséggel, hogy Jézus nem utal többé másra, akinek el kell jönnie: Ő maga az ígéretek beteljesedése; benne van az örömhír, akiben hinni kell, befogadni Őt és továbbadni minden idők embereinek, azért hogy ők is bízzák életüket rá. Jézus Krisztus személyében az Ige van jelen, mely élő és cselekvő módon működik a történelemben.

Isten szomjazza a szeretetünket

Jézus az isteni ígéretek beteljesülése, mert Ő az, aki megadja az embernek a Szentlelket, az „élő vizet”, mely szomját oltja nyugtalan szívünknek, mely életre, szeretetre, szabadságra és békére, Istenre szomjazik. Hányszor halljuk és hányszor hallottuk szomjas szívünk hangját! Ezt maga Jézus nyilatkoztatta ki a szamariai asszonynak, akivel Jákob kútjánál találkozott. Mondván neki: „Asszony, adj innom!” (Jn 4,7). Krisztusnak ezek a szavai, melyekkel a szamariai asszonyhoz fordul, adják a keresztények egységéért végzett, éppen ma záruló imahét témáját. Ma este a római egyházmegye híveivel és különféle egyházak és egyházi közösségek képviselőivel a falakon kívüli Szent Pál-bazilikában jövünk össze, hogy mélyen imádkozzunk az Úrhoz, hogy erősítse meg elkötelezettségünket minden Krisztusban hívő keresztény teljes egységéért – emlékeztetett a pápa. – Csúnya dolog a keresztények megosztottsága! Jézus egyesíteni akar bennünket: egy testbe. Bűneink, történelmünk megosztottak bennünket, ezért kell annyit imádkoznunk, hogy maga a Szentlélek egyesítsen bennünket újból!

Jézus szívében az emberi szomj az isteni szomjúsággal találkozik

Isten a megtestesülés által magára vette a szomjúságunkat, de nemcsak a víz anyagi értelmében, hanem mindenekelőtt a teljes élet szomjúságát, a rossztól és a haláltól megszabadult teljesen szabad életet vette magára. Egyidejűleg a megtestesüléssel az Isten az ő szomjúságát – mert az Isten maga is szomjazik – belehelyezte az ember, a názáreti Jézus szívébe. Isten szomjazik rád, a szívünkre, a szeretetünkre, és ezt a szomjúságot Jézus szívébe helyezte. Így tehát Jézus szívében az emberi szomj az isteni szomjúsággal találkozik. Jézus tanítványai egységének a vágya ennek a szomjúságnak a része. Ott találjuk Jézus imádságában, amikor szenvedése előtt az Atyjához fohászkodik.: „… hogy mindnyájan egy legyenek!” (Jn 17,21). Amit Jézus akart, az mindnyájunk egysége! A gonosz, jól tudjuk, a megosztás atyja, aki mindig megosztást szít, háborút okoz, és megannyi rosszat tesz! – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Imádkozzunk az egységért

Bárcsak a miénk is lenne Jézusnak ez a szomja! Továbbra is imádkozzunk és kötelezzük el magunkat Krisztus tanítványai teljes egységéért, abban a bizonyosságban, hogy Ő mellettünk áll, megtart bennünket Szentlelke erejével, hogy elérjük célunkat. Bízzuk ezt a könyörgést Szűz Mária, Isten Anyja és az Egyház Anyja anyai közbenjárására, mert ő jó anyaként egységbe fűz bennünket – zárta beszédét a Szentatya január 25-én.

* * *

Ferenc pápa ezt követően aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai helyzet, az összetűzések elmérgesedése miatt, és imáiról biztosította a szenvedőket. A szembenálló felekhez felhívást intézett, azt kérte, vegyék föl a párbeszéd fonalát, és vessenek véget az ellenségeskedésnek.

A Szentatya megemlékezett arról is, hogy ezen a napon van a leprás betegek világnapja. Közelségét fejezte ki a szenvedőkhöz, és azokhoz, akik küzdenek a betegség ellen.

A pápa üdvözölte a téren lévőket, köztük az Actio Catholica mozgalom fiataljait, akik külön is köszöntötték a Szentatyát.

Szöveg és fotó: Vatikáni Rádió

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria