Ferenc pápa: Jézus érted jött, a legnagyobb bűnösért – mindannyiunkért

Ferenc pápa – 2020. január 16., csütörtök | 16:11

Az Úr közel áll hozzánk, „együttérzése által magára veszi problémáinkat, bűneinket, lelki betegségeinket” – mondta homíliájában Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában január 16-án bemutatott szentmisén.

A pápa homíliájában a leprás meggyógyításának evangéliumi történetéről szólt, és arra buzdított, hogy tekintsünk Jézus együttérzésére, aki eljött, hogy életét adja bűneinkért.

A leprás arra kéri Jézust, hogy gyógyítsa meg: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem.” Mondatában a „ha akarod” kifejezés egy ima, amely felkelti Isten figyelmét. Kihívás, de egyben a bizalom megnyilatkozása is. Tudom, hogy ő megteheti, ezért rábízom magam. Ez az ember vajon miért érezte úgy, hogy elmondja ezt az imát? – tette fel a kérdést a Szentatya. – Mert látta, hogy Jézus hogyan cselekedett. Ez az ember már tapasztalta Jézus együttérzését. Ez az együttérzés nem sajnálkozás, nem szánalom. Többször visszatér az evangéliumban a naimi özvegy, az irgalmas szamaritánus és a tékozló fiú atyja alakjában.

Az együttérzés a szívből fakad, és arra ösztönöz, hogy cselekedjünk – mutatott rá Ferenc pápa. – Az együttérzés annyit jelent, hogy a másik emberrel együtt szenvedek, magamra veszem szenvedését, hogy megoldjam és meggyógyítsam. Ez volt Jézus küldetése. Nem azért jött, hogy a törvényt hirdesse, majd távozzon. Együttérzéssel jött, vagyis azért, hogy velünk és értünk szenvedjen, és életét adja ezért. Jézus szeretete oly hatalmas, hogy együttérzése elvitte egészen a keresztig, hogy feláldozza életét.

A pápa arra hívott, hogy ismételjük el: „Jézus megkönyörült rajta.” Jézus képes volt belépni mások fájdalmába és problémáiba, mert ezért jött. Nem azért, hogy mossa kezeit, prédikáljon néhányszor, aztán távozzon. Mindig mellettünk áll. „Uram, ha akarod, meg tudsz gyógyítani. Ha akarsz, meg tudsz bocsátani nekem. Ha akarod, tudsz segíteni nekem.” Ennél hosszabb imát is mondhatunk: „Uram, bűnös vagyok, könyörülj rajtam, és érezz együtt velem.” Ez egy egyszerű ima, amit naponta többször is elmondhatunk – buzdított Ferenc pápa. „Uram, én, bűnös azt kérem tőled, hogy légy könyörületes velem!” Szívünk mélyéből mondjuk el többször magunkban: „Uram, ha akarod, te megteheted. Érezz együtt velem!” Ismételjük újra és újra – buzdított a Szentatya.

A leprás a maga egyszerű és csodatevő imájával elérte, hogy meggyógyuljon, hála Jézus együttérzésének, aki szeret minket bűnös mivoltunkban is. Ő nem szégyenkezik miattunk. „Ó, atyám, én bűnös vagyok, hogy mondhatnám én ezt neki...?” – vethetnénk fel. Még jobb így! Ő éppen a bűnösökért jött el. Minél nagyobb bűnös vagy, az Úr annál közelebb áll hozzád, mert érted jött, a legnagyobb bűnösért – mindannyiunkért. Váljon szokásunkká ennek az imának ismételgetése: „Uram, ha akarod, meg tudod tenni.” Mondjuk ezt mindig abban bízva, hogy az Úr mellettünk áll, és együttérzésével magára veszi problémáinkat, vétkeinket, lelki betegségeinket, mindent – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria