Ferenc pápa: Jézus gyengéd, aggódó szeretetével fogadjátok a gyermekeket!

Kitekintő – 2015. október 4., vasárnap | 14:32

Október 4-én délben az Úrangyala elimádkozásakor Ferenc pápa arról elmélkedett, hogy a szülőknek ugyanolyan szeretettel kell fogadniuk és felnevelniük gyermekeiket, amilyennel Isten szereti az embereket. Azután a hívek imáját is kérte a kezdődő családszinódusért.


Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Nem sokkal ezelőtt fejeződött be a Szent Péter-bazilikában a szentmise, amellyel megkezdtük a püspökök szinódusának 14. rendes közgyűlését. A szinódusi atyák, akik a világ minden részéből érkeztek és Péter utódja körül gyűlnek egybe, három héten keresztül a családnak az egyházban és a társadalomban betöltött hivatásáról és küldetéséről gondolkodnak, hogy spirituális és lelkipásztori szempontból figyelmes megkülönböztetést végezzenek. Tekintetünket Jézusra emeljük, hogy az ő igazságot és irgalmasságot tartalmazó tanítása alapján felismerjük a legalkalmasabb utakat arra, hogy az egyház megfelelő módon dolgozzon a családokkal és a családokért, hogy a Teremtőnek a férfira és a nőre vonatkozó eredeti terve megvalósulhasson, és meg tudja mutatni a maga szépségét és erejét a mai világban.

A mai vasárnap liturgiájában éppen a Teremtés könyvének a férfi és a nő egymást kiegészítő voltáról és kölcsönösségéről szóló, alapvető fontosságú szövegét olvassuk (vö. Ter 2,18–24). Ezért – mondja a Szentírás – a férfi elhagyja apját és anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és a kettő egy test lesz, vagyis egyetlen élet, egyetlen létezés (vö. 24. vers). Ebben az egységben a házastársak továbbadják az életet az új emberi lényeknek: szülővé válnak. Magának Istennek a teremtő erejéből részesednek. De vigyázat! Isten szeretet, és az ember akkor vesz részt az ő művében, amikor vele együtt szeret, és úgy szeret, ahogyan ő. Ennek érdekében – mondja Szent Pál – a szeretetet kiárasztatott a szívünkbe a nekünk adott Szentlélek által (vö. Róm 5,5). És ez az a szeretet is, amelyet megkapnak a házasok a házasság szentségében. Ez az a szeretet, amely táplálja kapcsolatukat az örömökön és fájdalmakon keresztül, a derűs és a nehéz időszakokban. Ez az a szeretet, amely felébreszti a gyermekvállalás vágyát, azt a vágyat, hogy várjanak a gyermekekre, befogadják és felneveljék őket. Ugyanaz a szeretet, amelyet Jézus – a mai evangéliumban – kimutat a gyermekek felé: „Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14).

Ma azt kérjük az Úrtól, hogy minden szülő és nevelő a világon, de az egész társadalom is, váljanak eszközeivé annak a befogadásnak és szeretetnek, amellyel Jézus átölelte a legkisebbeket. Ő egy apa és egy anya gyengéd, aggódó szeretetével néz az ő szívükbe. Most gondolok a sok éhes, elhagyott, kihasznált, háborúzni kényszerített, elutasított gyermekre. Szívszaggató boldogtalan, riadt szemű gyermekeket ábrázoló képeket látni, olyan gyermekeket, akik menekülnek a szegénység és a háborús konfliktusok elől, és a mi ajtónkon, a mi szívünk ajtaján kopogtatva könyörögnek segítségért. Az Úr segítsen minket, hogy ne erődítménytársadalom, hanem családtársadalom legyünk, és képesek legyünk befogadni, megfelelő szabályokkal, de befogadni. Mindig befogadni, szeretettel!

Kérlek benneteket, támogassátok imáitokkal a szinódus munkáját, hogy a Szentlélek tegye a szinódusi atyákat egészen tanulékonnyá az ő inspirációi iránt. Kérjük Szűz Mária anyai közbenjárását, kapcsolódva lélekben mindazokhoz, akik ugyanebben az időpontban imádkozzák a pompeji kegyhelyen a „könyörgést a Rózsafüzér Madonnájához”.


Ferenc pápa szavai az Úrangyala (Angelus) után:

Kedves testvéreim!

Tegnap Santanderben, Spanyolországban boldoggá avatták Pío Heredia atyát és tizenhét férfi és nő társát, akik a ciszterci rendnek, Szent Bernát rendjének szigorú ágához tartoztak. Hitükért ölték meg őket a spanyol polgárháború és a múlt század harmincas éveiben dúló vallásüldözések idején. Dicsérjük az Urat e bátor tanúiért, és az ő közbenjárásukkal kérjük az Urat, hogy szabadítsa meg a világot a háború csapásától.

Szeretnék imában fordulni az Úrhoz annak a földcsuszamlásnak az áldozataiért, amely Guatemalában egy egész falut maga alá temetett, hasonlóképpen imádkozom a dél-franciaországi esőzések áldozataiért. Lélekben közel vagyunk a súlyos csapást szenvedett emberekhez, és konkrétan is segítséget nyújtunk nekik.

Köszönetet mondok mindnyájatoknak, akik ilyen szép számmal eljöttetek Rómából, Olaszországból és a világ számos részéből. Köszöntöm a paderborni főegyházmegye (Németország) híveit, Porto (Portugália) híveit és a római mechitarista kollégium csoportját.

Assisi Szent Ferencnek, Olaszország védőszentjének napján különös szeretettel köszöntöm az olasz zarándokokat, kivált a Reggio Calabriából, Bollatéból, Mozzanicából, Castano Primóból, Nuléból és Parabitából érkezett híveket. Köszöntöm a Belvedere di Spinelló-i fiatalokat, valamint a Gyalogosok Jogaiért Küzdő Társaság Rómából és Lazióból érkezett tagjait.

Szép vasárnapot kívánok mindnyájatoknak! Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Finom ebédet! A viszontlátásra!


Fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria