Ferenc pápa júniusi imaszándéka a papokért és a szegényekért

Ferenc pápa – 2019. június 13., csütörtök | 15:55

Ferenc pápa júniusi imaszándéka: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel. A Szentatya ezzel kapcsolatos videoüzenetét június 6-án tették közzé.

„Azt akarom kérni tőletek, hogy fordítsátok tekinteteteket a papokra, akik közösségeinkben dolgoznak. Nem mindegyikük tökéletes, de sokan a végsőkig tartó odaadással végzik szolgálatukat, alázattal és örömmel. Közel lévő lelkipásztorok, akik készek keményen dolgozni mindenkiért. Mondjunk köszönetet példájukért és tanúságtételükért. Imádkozzunk a papokért, hogy józan és alázatos életükkel kötelezzék el magukat aktív szolidaritásban a szegényebbekért.”

Ferenc pápa péteri szolgálata során sokszor szólt a papokról. 2014. március 6-án a „jó pásztor” alakját állította példaként a római egyházmegye plébánosai elé:  „A pap irgalmas és együttérző ember, közel van az emberekhez, és mindenkit szolgál. Arra hivatott, hogy együttérző szíve legyen.” 2016. június 3-án Ferenc pápa a papok jubileumán kiemelte, hogy „a lelkipásztor szíve az Úr szeretete által átdöfött szív; s ezért nem tekint többé önmagára – nem kellene, hogy önmagára tekintsen –, hanem Isten és a testvérek felé fordul”. 2018. március 29-én a krizmaszentelő szentmisén a Szentatya arra emlékeztetett, hogy Isten népe azon papok iránt, „akik együtt haladnak az emberekkel a jó pásztor közelségével és gyengédségével”, valami különlegeset érez, „olyasmit, amit csak Jézus jelenlétében”.

A Pápai Évkönyv legutóbbi becsült adatai szerint a papok száma a világon 2017-ben 414 582 fő volt. 115 328-an készültek a papságra: 14,9 százalékuk Európában; Amerikában 27,3 százalékuk, Ázsiában 29,8 százalékuk, Afrikában pedig 27,1 százalékuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria