Ferenc pápa a kedd reggeli szentmisében azért imádkozott, hogy egységben maradjunk

Ferenc pápa – 2020. április 14., kedd | 16:00

Ferenc pápa április 14-én, kedden reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén Isten kegyelméért fohászkodott, hogy felül tudjunk emelkedni a megosztottságon ebben a nehéz időszakban. A megtérés azt jelenti, hogy újra hűségesek leszünk Istenhez és egymáshoz is – akár jól megy a sorunk, akár rosszul.

„Imádkozzunk, hogy az Úr megadja az egység kegyelmét nekünk. Hogy a mostani időszak nehézsége révén újra fölfedezzük a köztünk lévő szeretetközösséget. Az egységet, ami mindig fölötte áll minden megosztottságnak” – imádkozott a pápa.

Homíliája elején Az apostolok cselekedeteiből vett szakaszhoz (ApCsel 2,36–41) fűzte gondolatait: Péter pünkösd napján nyíltan megmondja a zsidóknak, hogy Isten azt a Jézust, akit ők keresztre feszítettek, Úrrá és Messiássá tette. E szavak hallatán sokuknak fájdalom járja át a szívét, és azt kérdezik Pétertől és a többi apostoltól: „Mit tegyünk, testvérek?” Péter válasza egyértelmű: Térjetek meg. Változtassatok az életeteken. Megkaptátok Isten ígéretét, és eltávolodtatok törvényétől, bálványokat követtetek, saját dolgaitokkal voltatok elfoglalva. Térjetek meg, és legyetek újra hűségesek! Ők pedig megtérnek.

Megtérni azt jelenti, hogy újra hűségesek leszünk – magyarázta a pápa, majd hozzátette: ez az emberi magatartás nem túl gyakori az életünkben, vagyis hogy jó és rossz körülmények között egyaránt hűek maradjunk, kitartva hűséggel a bizonytalanságban is. A mi bizonyosságaink nem azok, amelyeket az Úr ad nekünk, a mi bizonyosságaink bálványok, és azok hűtlenné tesznek minket. Életünk és az Egyház története tele van hűtlenséggel – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Homíliája második részében a pápa a mai evangéliumi szakaszról szólt (Jn 20,11–18), amelyben a feltámadt Jézus megjelenik Mária Magdolnának, aki könnyezve állt Jézus sírjánál. Gyenge, de hűséges asszony Mária Magdolna, aki hű marad a sír mellett. Nem felejtette el, hogy mit tett érte az Úr. Ott állt hűségesen a lehetetlenséggel szemben, a tragédia előtt, az illúziók összeomlása után is, és az „apostolok apostola” lesz. Kérjük Istent, hogy őrizzen meg bennünket a hűségben – buzdított a Szentatya.

Ferenc pápa így fohászkodott: „Kérjük ma az Úrtól a hűség kegyelmét. Köszönjük meg neki, amikor bizonyosságot ad nekünk, de soha ne higgyük, hogy azok a mi bizonyosságaink. Mindig lássunk túl saját bizonyosságainkon. Kérjük a kegyelmet, hogy hűségesek legyünk a sírok előtt is, a sok illúzió szertefoszlása után is. Adja meg nekünk a hűséget, ami mindig megmarad, de nem könnyű megtartani. Kérjük az Urat, hogy őrizze meg a hűségünket.”

A pápa a szentmisét szentségimádással és eucharisztikus áldással zárta, a híveket a lelki áldozásra biztatva. Végül elimádkozta a húsvéti idő Mária-antifónáját, a Regina Coelit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria