Ferenc pápa a koreai hívekhez: Vértanúk gyermekei vagytok – KÉPGALÉRIÁVAL

Ferenc pápa – 2015. március 13., péntek | 16:35

A Szent Péter-bazilikában csütörtökön délután 5 órakor a koreai püspökök ad limina látogatásuk alkalmából hálaadó szentmisét mutattak be a pápa koreai apostoli útjáért és a koreai vértanúk boldoggá avatásáért. A Vatikáni Rádió tudósítása.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szertartáson közel négyszáz koreai vett részt: közöttük volt a 33 tagú ad limina küldöttség (köztük 26 püspök), 130 Rómában tanuló koreai pap, 100 koreai szerzetesnő, akik Rómában végeznek szolgálatot, továbbá a világi hívők 120 fős küldöttsége, akik közül 80-an Koreából érkeztek. A szentmisét Igino Kim érsek, a koreai püspöki konferencia elnöke mutatta be. A szertartás kezdete előtt Ferenc pápa rögtönzött szavakkal köszöntötte az egybegyűlt koreai közösséget.

Örömmel idézte fel koreai látogatását, amit szívében őriz. A püspököktől kérte, hogy visszatérve hazájukba a nem katolikusoknak is adják át üdvözletét, mert olyan népet ismert meg bennük, amely épülésére szolgált. A Szentatya két dologra emlékeztette a jelenlévőket: a világi hívőkre és a vértanúkra.


A koreai helyi egyházat a világi hívők vitték előre két évszázadon keresztül

A világiak kapcsán hangsúlyozta: a koreai helyi egyházat a világi hívők vitték előre két évszázadon keresztül. Segíteni kell tehát őket, hogy tudatában legyenek ennek a felelősségüknek. Ezt a dicső történelmet örökölték. Legyenek tehát bátrak, amilyenek az első keresztények voltak az országukban! – buzdított Ferenc pápa.

Legyetek éberek, mert az ördög ravasz!

A koreai helyi egyházat a vértanúk vére áztatta. Ne hátráljatok meg! Óvakodjatok a vallási jóléttől. Legyetek éberek, mert az ördög ravasz! – figyelmeztetett a pápa. Egy történettel adott magyarázatot felhívására. A japán keresztények üldöztetésére utalt, akiket nagyon megkínoztak, börtönbe zártak, majd egy hónappal az ítélet előtt egy szép házban helyeztek el, ahol nagyon jól tartották őket, jólétben éltek. Miért tették ezt? Hogy meggyengítsék hitüket, hogy örömet találjanak a jólétben. Hitük megtagadására buzdították őket. És ők engedtek nekik, mert elgyengültek, míg a többiek küzdöttek a legvégsőkig, és életüket áldozták hitükért. Ez megtörténhet veletek is.

Mondjatok nemet a vallási jólétre!

Ha nem a hit erejével, lelkesedésével, a Jézus Krisztus iránti szeretettel haladtok előre, langyosak lesztek, hitetek elfogy. Az ördög ravasz, elveszi erőtöket felajánlva nektek a vallási jólétet. Ne feledjétek, hogy vértanúk gyermekei vagytok, és az apostoli lelkesedés nem lehet alku tárgya! – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Vértanúk egyháza vagytok, és ez ígéret egész Ázsia számára. Haladjatok előre! Ne adjátok fel! Lelki életetek ne legyen világias, katolikusként ne a könnyű utat válasszátok, amelyből hiányzik a buzgalom! Mondjatok nemet a vallási jólétre! Szeressétek Krisztust, Krisztus keresztjét és a saját történelmeteket! – zárta a koreai hívekhez intézett köszöntőbeszédét Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria