Ferenc pápa: A korruptaknak és a „keresztény maffiózóknak” semmi közük a kereszténységhez!

Ferenc pápa – 2018. március 29., csütörtök | 8:02

Március 28-án a Szentatya a húsvéti szent három napról elmélkedett a Szent Péter téren tartott általános kihallgatás keretében, melynek keretében a hamis keresztényekről, a korrupcióról és a maffiózókról is elmondta véleményét.

Katekézisében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a húsvéti eseményeknek rá kell nyomniuk bélyegüket mindennapi életünkre. A Szentatya ismét kemény szavakkal figyelmeztetett arra, hogy ne legyünk romlott, korrupt emberek.

„És itt egy szomorú és fájdalmas dolgot kell mondanom: vannak hamis keresztények, akik azt mondják: »Jézus feltámadt; megigazultam Jézus által, új életet nyertem, de korrupt életet élek.« Ezek a hamis keresztények rosszul végzik. A keresztény ember, ismétlem, bűnös – valamennyien azok vagyunk, én is az vagyok –, de abban a bizonyosságban élünk, hogy, ha bocsánatot kérünk, az Úr megbocsát nekünk” – emelte ki a pápa.

„A korrupt ellenben úgy tesz, mintha becsületes lenne, de a szívében nincs más, mint rothadás. Az új életet Jézus adja. A keresztény ember nem élhet halállal a lelkében, és nem lehet mások halálának okozója. Gondoljunk csak – hogy ne menjünk messzire – saját házunk tájára, gondoljunk az úgynevezett „keresztény maffiózókra”. Ám ezeknek semmi közük a kereszténységhez. Kereszténynek mondják magukat, de halált hordoznak lelkükben, és halált okoznak másoknak. Imádkozzunk értük, hogy az Úr érintse meg lelküket! – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Olaszországban számos szervezett bűnözői csoport – köztük a szicíliai maffia vagy a calabriai ‘Ndrangheta vagy a nápolyi Camorra – „mélyen vallásos” köntösben folytatja véres tevékenységét. Tagjai templomba járnak, miséken vesznek részt, különösen a kisebb déli városokban, ahol egyes egyházi személyek bűnrészességére is fény derült egyes esetekben.

Ferenc pápa katekézise teljes terjedelmében, magyar nyelven ITT olvasható.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria