Ferenc pápa köszönőlevelet írt a Jezsuita Menekültszolgálat római központjának

Ferenc pápa – 2020. május 30., szombat | 14:18

Ferenc pápa május 23-i keltezéssel levelet írt Camillo Ripamonti jezsuita szerzetesnek, a rend római Astalli Központja igazgatójának, amelyben a Szentatya elismerését fejezte ki a központnak a migránsok és menekültek segítéséért.

Az Astalli Központ a közelmúltban tette közzé jelentését az elmúlt évben végzett szolgálatáról: tavaly 20 ezer ember fordult meg náluk, közülük 11 ezer menekült, menedékjogot kérő személy.

Az Astalli Központ a Jezsuita Menekültszolgálat olaszországi székhelye.  Alapítványa 2000-ben jött létre azzal a legfőbb célkitűzéssel, hogy hozzájáruljon a befogadás és szolidaritás kultúrája előmozdításához, kezdve az emberi jogok védelmével. A Jezsuita Menekültszolgálat nemzetközi katolikus szervezet, mely a világ negyven országában tevékenykedik. Küldetése a menekültek és otthontalanok segítése és jogainak védelme.

Örömmel vettem – kezdődik a pápa levele –, hogy az elmúlt napokban az érdemdús Astalli Központ bemutatta a 2020-as évi jelentését, melyben bemutatták a tavaly végzett szolgálatot és az ellátott menekült személyek statisztikai adatait. Őszinte megbecsülésemet szeretném kifejezni a munkatársak és önkéntesek bátorságáért, mellyel a migráció kihívásával szembenéztek, főként a mostani, kényes időszakban, amikor ezrek menekülnek a háborúkból, az üldöztetésekből és a súlyos humanitárius válságokból. Példátok támasszon a mai társadalomban megújult elkötelezettséget a befogadás és szolidaritás hiteles kultúrája iránt.

Gondolatban a menekültek felé fordulok – folytatta Ferenc pápa –, akiket testvéri szeretettel fogadtok be: lelkileg közel állok mindenkihez imádsággal és szeretettel, és arra buzdítom őket, hogy bízzanak és reménykedjenek a béke, az igazságosság és a népek közötti testvériség világában.

Ismételten bátorítom az Astalli Központot és a vele együttműködő partnereket a bonyolult bevándorlási helyzetben a bölcs nyitásra, elősegítve a támogatás megfelelő lépéseit és tanúságot téve azokról az emberi és keresztény értékekről, melyek az európai civilizáció alapját képezik. Imádságomról biztosítom és Szűz Mária anyai oltalmazását kérve, szívből adom apostoli áldásomat – zárta levelét a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria