Tangóval és napraforgókkal köszöntötték Ferenc pápát születésnapján

Ferenc pápa – 2014. december 17., szerda | 18:00

Ferenc pápa december 17-én, szerdán ünnepelte 78. születésnapját, így az általános kihallgatás különleges hangulatban telt.

A Szentatya szándékának megfelelően semmiféle hivatalos ünnepi köszöntés nem hangzott el, ám Isten népe a maga leleményességével megtalálta a módját annak, hogy üdvözölje a pápát. Sokan virágcsokrot tartottak a kezükben, még ha nem is tudták átnyújtani neki.

A kihallgatás végén következett a meglepetés, hatalmas közös tangó a Szent Péter téren, mintegy ezerötszáz pár részvételével. Természetesen argentin tangómuzsika szólt hozzá, a pápát köszöntő táncba pedig azonnal bekapcsolódtak a zarándokok is. A közös tangó kezdeményezője a római Cristina Camorani „veterán” tangótáncos volt, aki először csak kis csoportjával kezdett szervezkedni, majd felhívására egyre többen csatlakoztak hozzá, mígnem a világ egyik legnagyobb közös tangója kerekedett ki belőle.

A kihallgatás előtt a pápamobillal körbejáró Ferenc pápának egy tortát is átnyújtottak, aki nevetve fújta el rajta a gyertyákat. A világ számos vezető politikusa köszöntötte a pápát, köztük az olasz köztársasági elnök is. Akik viszont ezt a Szent Péter téren személyesen is megtehették, azok a világ hajléktalanjainak millióit képviselték. Nyolc római hajléktalan, három nő és öt férfi köszöntötte a pápát, kezükben napraforgócsokrokkal, mire válaszként a pápa mindegyiküket megölelte. A hajléktalanok elmondták neki, „ezek a virágok úgy fordulnak a nap felé, ahogy ő az elesett szegények felé”.

Üdvözlet érkezett Assisiből is: az egyházmegye püspöke „közelségéről biztosítja a pápát hívei nevében, és kéri a Jóistent, tartsa meg továbbra is lelkesedésében és testvéri közelségében”. Valle d’Aosta régió elnöke, Augusto Rollandin levelében a jókívánságokhoz egy meghívót is csatolt, kérte a Szentatyát, hogy „elődeihez hasonlóan a nyári időszakban töltse náluk a szabadságát”. Sajátos ajándékkal kedveskedtek a pápának a spanyolországi Coren szövetkezet tagjai, amikor egy kamion csirkehúst küldtek a Szentatya szegényeinek. „Szerda este pedig Ferenc pápa részéről különleges meglepetésben részesülnek a város szegényei” – adta hírül Ciro Benedetti atya a Szentszék Sajtótermében szerda délelőtt. 

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria