Ferenc pápa köszöntötte az új szentszéki nagyköveteket

Ferenc pápa – 2016. május 20., péntek | 19:59

Ferenc pápa május 19-én az Apostoli Palotában fogadta a Seychelle-szigetek, Thaiföld, Észtország, Malavi, Zambia és Namíbia újonnan kinevezett szentszéki nagyköveteit. Hozzájuk intézett beszédében a pápa „az emberiség egészét érintő közös felelősség súlyát” emelte ki.

A Szentatya beszédében hangsúlyozta a béke szolgálatának a migránsok befogadásának sürgető szükségességét. Ezeken a problémákon el kell gondolkodni, ugyanakkor meg kell tennünk a szolidaritás konkrét tetteit is azok felé, akik nagy szükséget szenvednek. Ez a feladat egyre nehezebb, mert a világ egyre inkább darabokra hullik és polarizálódik.  Ebben a polarizált világban a béke kézműveseinek kell lennünk. Hozzátette: sok ember hajlik arra, hogy a kemény valósággal szemben elszigetelődjön. Félnek a terrorizmustól és attól, hogy a migránsok egyre növekedő beáramlása gyökeresen megváltoztatja a kultúrájukat, gazdasági stabilitásukat, életstílusukat. Olyan félelmek ezek, amelyeket megértünk és nem hagyhatunk könnyelműen figyelmen kívül, de mindenképpen bölcsességgel és együttérzéssel kell szembenéznünk velük, hogy tiszteletben tartsuk és támogassuk minden ember jogait és szükségleteit.

Az erőszaktól szenvedők és az elvándorlásra kényszerülő emberek kapcsán arra figyelmeztetett Ferenc pápa, hogy meg kell mutatnunk a világnak, milyen kritikus helyzetben élnek. Hangjuk, kiáltásuk túl gyenge, nekünk kell felerősíteni – tette hozzá.

„A megoldás sokféle szempontját kell együttesen figyelembe venni, melyek a migránsválság mélyén meghúzódnak, főként abban a tekintetben, hogy a fegyveres harcban álló feleket megfosszuk a fegyverektől, miként véget kell vetni az emberkereskedelemnek és a kábítószer-terjesztésnek is, mely az előbbi kísérőjelensége. A béke nevében segítenünk kell azokat a kezdeményezéseket, melyek a lakosságot a saját hazájában tartják, ugyanakkor segítséget kell nyújtani azoknak, akik már elhagyták otthonaikat és azokat is, akik őket segítik. Nem engedhetjük meg, hogy félreértések és félelmek álljanak elkötelezettségünk útjába. A párbeszéd kultúrájának építéséhez tiszteletben kell tartanunk a migránsok identitását, másfelől pedig meg kell őriznünk az őket befogadó országok kultúráját oly módon, hogy ezáltal mindkét fél gazdagodjon” – hangsúlyozta Ferenc pápa az új szentszéki nagykövetekhez intézett csütörtöki beszédében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria