Ferenc pápa a közép-afrikai fiatalokhoz: Legyen az utatok az ellenállás útja!

Ferenc pápa – 2015. november 30., hétfő | 16:31

Ferenc pápa november 29-én a Közép-afrikai Köztársaság fővárosának székesegyházában ünnepelt szentmise után beszédet intézett a fiatalokhoz, majd néhányukat meg is gyóntatta.

Az alábbiakban közzétesszük a Szentatya beszédének magyar nyelvű fordítását:

Kedves fiatalok!

Nagy szeretettel köszöntelek benneteket! Barátotok, aki mindnyájatok nevében beszélt, azt mondta, hogy a ti jelképetek a banánfa, mert a banánfa az élet egyik jelképe: mindig nő, mindig új termést hoz, mindig terem gyümölcsöt, mely sok tápláló energiával van tele. A banánfa továbbá ellenálló. Azt gondolom, hogy ez világosan mutatja az utat, melyen járnotok kell a háború, a gyűlölet és a megosztás nehéz idejében: az ellenállás útja.

Barátotok azt mondta, hogy néhányotok el akar menni. Menekülni az élet kihívásai elől soha nem megoldás! Ellen kell állni, bátornak kell lenni az ellenálláshoz, a jóért való küzdelemhez! Aki elmenekül, nincs bátorsága ahhoz, hogy életét adja. A banánfa életet ad és továbbra is termést hoz, egyre több életet ad, mert ellenáll, mert megmarad, mert ott áll. Néhányan közbevethetitek: „De atyánk, mit tehetnénk? Hogyan állhatnánk ellen?” Beszélek nektek két-három dologról, melyek segíthetnek benneteket az ellenállásban.

Mindenekelőtt az imádság. Az imádságnak hatalma van! Az imádság legyőzi a rosszat! Az imádság közelebb visz minket a Mindenható Istenhez. Fölteszek nektek egy kérdést: imádkoztok? Nem hallom… [A fiatalok kiáltják: „Igen.”] Ne feledkezzetek el az imáról!

Másodszor: a békéért való munkálkodás. A béke nem egy dokumentum, amelyet aláírnak és úgy marad. A békéért mindennap tenni kell! A béke kézműves munka, a két kezünkkel, saját életünkkel érjük el! Mondhatná valaki: „Atyám, mondja meg, hogyan lehetek én a béke kézművese?” Elsőként: ne gyűlölködj többé. Ha valaki megbánt téged, próbálj megbocsátani neki. Kevesebb gyűlölet! Több megbocsátás! Mondjuk együtt: Kevesebb gyűlölet, több megbocsátás! [A fiatalok megismétlik szango nyelven.] Ha nincs gyűlölet a szívedben, ha megbocsátasz, győztes leszel. Az élet legnehezebb harcának győztese, győztes a szeretetben! A szeretettel érkezik el a béke.

Vesztesek vagy győztesek akartok lenni az életben? Mit akartok? [A fiatalok kiáltják: „Mi győztesek akarunk lenni!”] Egyedül a szeretet útján győzhetünk. A szeretet útja. Szerethetjük az ellenségünket? Igen. Meg tudsz-e bocsátani annak, aki megbántott? Igen. Így, a szeretettel és megbocsátással győzni fogtok. A szeretettel győztesek lesztek az életben, és mindig életet fogtok adni. A szeretettel soha nem veszítetek.

Most a legjobbat kívánom nektek. Gondoljatok a banánfára. Gondoljatok a nehézségekkel szembeni ellenállásra. Elmenekülni, elmenni messzire nem megoldás. Bátraknak kell lennetek! Megértettétek, mit jelent bátornak lenni? Bátrakként a megbocsátásban, a szeretetben, a béke megteremtésében. Egyetértünk? [A fiatalok szango nyelven válaszolják: „Igen.”]. Mondjuk együtt: bátrakként a megbocsátásban, a szeretetben, a béke megteremtésében. [A fiatalok megismétlik szango nyelven.]

Kedves közép-afrikai fiatalok, nagyon boldog vagyok, hogy találkozhattam veletek. Ma megnyitottuk ez a kaput. Ez Isten irgalmasságának a kapuja. Bízzatok Istenben! Mert Ő irgalmas, Ő a szeretet, Ő meg tudja adni nekünk a békét. Ezért említettem az elején az imádságot: szükséges imádkoznunk ahhoz, hogy ellenálljunk, hogy szeressünk, hogy ne gyűlölködjünk, hogy a béke kézművesei lehessünk.

Nagyon köszönöm a ti jelenléteteket. Most bemegyek meghallgatni néhányotok gyónását…

Szívből készen álltok az ellenállásra? Igen vagy nem? [A fiatalok felelik: „Igen.”] Szívből készen álltok a békéért való küzdelemre? [Válaszuk: „Igen.”] Szívből készen álltok a kiengesztelődésre? [A fiatalok válasza: „Igen.”] Visszaugrok az elejére: szívből készen álltok imádkozni? [Válaszuk: „Igen.”]

Kérlek benneteket, hogy imádkozzatok értem, hogy jó püspök lehessek, hogy jó pápa lehessek! Megígéritek nekem, hogy imádkoztok értem? [Válaszuk: „Igen!!!”]

Most megáldalak benneteket és családjaitokat. Ezzel az áldással kérem az Urat, hogy adja meg nektek a szeretetet és a békét.

A Mindenható Istennek, az Atyának, a Fiúnak és Szentléleknek áldása szálljon le rátok, és maradjon veletek mindörökké.

Jó estét kívánok! Imádkozzatok értem!

Fordította: Korponai Gábor

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria