Ferenc pápa: Különleges püspöki szinódus lesz a pánamazonasi térség számára

Ferenc pápa – 2017. október 15., vasárnap | 19:45

Október 15-én, vasárnap a Szentatya harminc brazíliai és három mexikói vértanú mellett szentté avatta Faustino Míguez spanyol piaristát és Angelo da Acri olasz kapucinus atyát. Az Angelus elmondása előtt különleges püspöki szinódust jelentett be 2019-re.

A Szentatyának a mise végén, az Úrangyala elimádkozása előtt elmondott beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Kedves testvéreim!

A szertartás végén szeretettel köszöntelek mindannyiatokat, akik több országból jöttetek, hogy lerójátok tiszteleteteket az új szentek előtt. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm a Brazíliából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, a Máltai Lovagrendből és Spanyolországból érkezett hivatalos küldöttségeket. Az evangélium e tündöklő tanúságtevőinek példája és közbenjárása kísérjen utunkon, és segítsen minket, hogy mindig testvéri és szolidáris kapcsolatokat mozdítsunk elő az Egyház és a társadalom javára.

Elfogadva több latin-amerikai püspöki konferencia kívánságát, valamint meghallva a világ más részeihez tartozó püspökök és világi hívők hangját, úgy döntöttem, hogy meghirdetem a püspöki szinódus különleges gyűlését a pánamazonasi térség számára, ez Rómában lesz, 2019 októberében. Ennek az összejövetelnek az a legfőbb célja, hogy új utakat találjon Isten népe ott élő tagjainak evangelizálása számára, különös tekintettel a bennszülöttekre, akikről gyakran megfeledkeznek, és akik nem reménykedhetnek gondtalan jövőben, többek között az amazonasi őserdőknek, a bolygó alapvető fontosságú tüdejének válsága miatt. Az új szentek járjanak közben ezért az egyházi eseményért, hogy a teremtett világ szépségének tiszteletben tartásával a föld minden népe dicsérje Istent, a világmindenség Urát, és őáltala megvilágosítva az igazságosság és a béke útján járjanak.

Arra is emlékeztetek, hogy holnapután lesz a szegénység elleni küzdelem világnapja. A szegénység nem végzet: megvannak a maga okai, amelyeket fel kell ismerni és meg kell szüntetni, tiszteletből sok testvérünk és nővérünk méltósága iránt, a szentek példáját követve.

Most pedig forduljunk imánkkal Szűz Máriához!
Angelus Domini…

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria