Ferenc pápa: Le kell győzni az emberkereskedelmet!

Ferenc pápa – 2016. október 28., péntek | 9:52

A Szentatya október 27-én, csütörtökön fogadta az emberkereskedelem ellen küzdő Szent Márta-csoport konferenciájának résztvevőit. A Ferenc pápa lakhelye nyomán elnevezett csoport élén Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke és Bernard Hogan-Howe, a londoni rendőrség vezetője áll.

A világ minden részén szolgáló rendőrségi vezetők és püspökök szövetségéről van szó, akik a civil társadalommal együttműködésben azon munkálkodnak, hogy felszámolják az emberkereskedelmet, és biztosítsák a lelkipásztori ellátást az áldozatok számára; emellett megelőzési és integrációs stratégiák fejlesztésével foglalkoznak. A csoport Ferenc pápa lakhelyéről kapta nevét, ahol első alkalommal, 2014 áprilisában tanácskoztak.

A Szentatya rövid köszöntőjében rámutatott: a Szent Márta-csoport jelentősen hozzájárul az emberkereskedelem társadalmi csapása elleni küzdelemhez. A modern rabszolgaság új formái kapcsolódnak az emberkereskedelemhez, amelynek áldozatai gyakran kiskorú lányok és fiúk, akiknek kihasználják szegénységét és peremre szorultságát. A pápa emlékeztetett az egy évvel ezelőtt a csoporthoz intézett üzenetére, amelyben kiemelte, hogy összehangolt, gyakorlati és állandó elkötelezettségre van szükség az összetett jelenség okainak felszámolására. Hasonlóképpen ahhoz is, hogy segítsük és elkísérjük azokat a személyeket, akik az emberkereskedelem csapdájába esnek. Az áldozatok száma – a nemzetközi szervezetek adatainak tanúsága szerint – sajnos minden évben növekszik. Ők a legvédtelenebbek, akiknek elrabolják méltóságát, fizikai és pszichikai integritását, sőt életét is.

Ferenc pápa köszönetet mondott a Szent Márta-csoport tagjainak, és tevékenységük folytatására buzdította őket. Rámutatott: az Úr meghálálja mindazt, amit a mai társadalom legkisebbjeiért teszünk. Ahogy mondta: „Éheztem és szomjaztam, és megsegítettél…” Ma azt mondhatnánk: „Kihasználtak engem, és rabszolgává tettek, és segítségemre siettél. Végül lelki közelségéről és imáiról biztosította a csoport tagjait.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria