Ferenc pápa Leszbosz szigetére utazik április 16-án

Ferenc pápa – 2016. április 7., csütörtök | 14:10

A Szentszék Sajtóterme április 7-én, csütörtökön megerősítette a hírt, miszerint Ferenc pápa a görögországi Leszboszra utazik április 16-án, és a szigeten találkozik a menekültekkel.

A látogatásra Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka és a görög államelnök meghívására kerül sor. A szigeten a Szentatya a pátriárkával és Jeromos athéni ortodox érsekkel együtt találkozik az ott befogadott menekültekkel.

* * *

Federico Lombardi a Vatikáni Rádiónak így kommentálta a pápa döntését:

„Mint tudjuk, a Szentatya mindig kitüntetett figyelmet szentel a mai világ nagy válsághelyzeteinek, különösen, amikor szenvedő emberekről van szó, akiknek szükségük van a szolidaritásunkra és a segítségünkre. Pápasága első hónapjaiban Lampedusára ment, hogy kimutassa közelségét a Földközi-tengernél, Afrika és Olaszország között. Most, amikor az Égei-térségben alakult ki nagy válság, a pápa ugyanúgy meg akarja mutatni aggodalmát, jelenlétével is. Mivel azonban a keresztény egyház szempontjából nézve alapvetően ortodox területről van szó, az illetékes ortodox elöljárókkal, vagyis a konstantinápolyi pátriárkával és az athéni érsekkel együtt tesz mindezt. Ez tehát a szolidaritás és a keresztény közelség ökumenikus szintű gesztusa a menekültek, a migránsok nagy problémája iránt a keresztény egyházak képviselői részéről. Ezzel természetesen a pápa mindenkit a felelősségre és az az elkötelezettségre szólít.

Ferenc pápa nem közvetlenül politikai szinten cselekszik, hanem olyan rendkívül jelentős emberi, erkölcsi és vallási jellegű cselekedeteket hajt végre, melyek mindenki felelősségérzetét felébresztik saját feladatának és a társadalomban betöltött helyének megfelelően. A pápa görögországi útja minden bizonnyal felhívás is a politikusok felé, hogy keressenek olyan megoldásokat, amelyek emberibbek, szolidárisabbak és jobban tiszteletben tartják azokat, akik szenvednek a mai világ nagy vándorlásai során.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria