Ferenc pápa levelet küldött Ljubomir Huszar bíboros temetésére

Ferenc pápa – 2017. június 6., kedd | 10:49

Ferenc pápa június 5-én levelet küldött Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérseknek Ljubomir Huszar bíboros temetésére, melyben ismételten részvétét fejezte ki a nyugalmazott nagyérsek halála miatt.

Ferenc pápa május 31-én táviratban már kifejezte együttérzését. Most – ahogy fogalmazott – a levél megírására a hívek rendkívüli áradata indította, akik ezekben a napokban tették végső tiszteletüket a bíboros földi maradványai előtt. Ez a nagyszámú jelenlét ékesszólóan beszél arról, ki is volt ő: egyike az utóbbi évtizedek legtiszteltebb és legnagyobb erkölcsi tekintélynek örvendő főpásztorainak.

Ferenc pápa levelében a személyes ismeretség és megbecsülés hangján szól Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsekhez, aki számára Huszar bíboros halála különösen is nagy veszteség, mert benne lelkiatyját és vezetőjét vesztette el. De ő egyúttal atya és vezető volt az egész Ukrán Görögkatolikus Egyház számára, melyet összegyűjtött a „katakombák” örökségéből, miután ő is üldöztetést szenvedett. Nemcsak struktúrákat adott az Egyháznak, hanem mindenekelőtt saját története örömét, mely a szenvedésben próbára tett hiten alapul.

Az egész Ukrán Görögkatolikus Egyház élén végzett szolgálata után, idős korában és a betegsége idején megváltozott Huszar bíboros nép közötti jelenlétének a stílusa: még intenzívebbé és gazdagabbá vált. Mint egy bölcs mester, rendszeresen megnyilatkozott az ország életében. Beszéde egyszerű volt, mindenki megértette, mégis volt mélysége. Az evangélium bölcsessége volt az övé, megtörte Isten szavának kenyerét az egyszerű emberek, a szenvedők és az emberi méltóságot keresők számára – fogalmazott Ferenc pápa. Kötelességszerűen mindenkiért imádkozott. Nagyon sokakat képviselt és megvigasztalt, túl a felekezeti különbségeken is.

Az emberek olyan keresztényt hallhattak benne, aki szenvedélyesen szólt ukrán identitásáról, mindig reménykedve és nyitottan a jövő felé. Mindenkihez volt szava, nagy emberségével és kedvességével együtt érzett másokkal. Szeretett a fiatalokkal beszélgetni és kivételes módon tudta magát megértetni velük.

Ferenc pápa úgy fogalmazott levelében, megindultan gondol arra, hogy az egész ukrán nép az elhunyt bíborost siratja, akire sokan úgy tekintenek, hogy már az Atya karjaiban nyugszik. Hiteles élete után sokan számíthatnak továbbra is az imádságára, mellyel védelmezi a szenvedőket. Végül Ferenc pápa azt kérte az ukrán néptől, teljesen hagyatkozzék a Gondviselésre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria