Márciusban Nápolyba látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2014. szeptember 22., hétfő | 9:04

Szeptember 19-én, pénteken, Szent Januáriusz liturgikus emléknapján jelentette be a hírt Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek, hogy a Szentatya Nápolyba látogat március 21-én – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A bíboros, miután a székesegyház bejáratánál felmutatta a híveknek, hogy védőszentjük megalvadt vére ez alkalommal is cseppfolyóssá vált, visszatérve az oltárhoz, így szólt: „Most egy olyan hírrel szolgálok nektek, amelyre már régóta vártok: a pápa megerősítette, hogy március 21-én ellátogat hozzánk”.

A bejelentést ováció és taps fogadta.

A hírt, amelyet P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő is megerősített, a SIR katolikus hírügynökség tette közzé.

Szent Januáriuszt 305-ben végezték ki társaival együtt. A Diokletianus-féle üldözések során a Nápolytól északra fekvő Pozzuoliban először vadállatok elé dobták őket, de azok nem támadtak rájuk, ezért a beneventoi püspököt és hat társát a város közelében lefejezték 305. szeptember 19-én.

Nápoly védőszentjének relikviáit 835-ben Nápolyból Beneventbe vitték, majd 1491-ben adták vissza őket Nápolynak. 

Januáriusz életének történeténél ismertebb az ún. „Januáriusz vércsodája”, mely Nápolyban a szent ünnepein ismétlődik meg. A szent vére, melyet a nápolyi San Gennaro-templomban, ampullákban őriznek, 1389 óta minden évben háromszor cseppfolyóssá válik: május első szombatján, szeptember 19-én, Szent Januáriusz ünnepén és december 16-án. Az ezerhétszáz éves összeszáradt vérrögök e napokon folyékonnyá válnak, majd az ünnepek elmúltával ismét kiszáradnak és megszilárdulnak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria