Ferenc pápa a médiamunkatársakért imádkozott a szerda reggeli szentmisében

Ferenc pápa – 2020. április 1., szerda | 18:05

Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában április 1-jén reggel bemutatott szentmiséje elején a kommunikáció területén dolgozókhoz fordult, kérve őket, hogy segítsenek az embereknek elviselni az elszigeteltséget. Homíliájában a Szentatya kiemelte: Jézus tanítványa szabad ember, a hagyomány és az újdonság embere, mert hagyja, hogy a Szentlélek vezesse, és ne az ideológiák.

A nagyböjt ötödik hetében szerdán a szentmise kezdő antifónája a következő: „Te, aki haragos ellenfeleimtől megmentettél s az erőszak emberétől elragadtál” (Zsolt 17,48–49).

A pápa a reggeli szentmise elején a médiamunkatársakért fohászkodott: „Ma szeretném, ha azokért imádkoznánk, akik a médiában dolgoznak, és azon munkálkodnak, hogy az emberek ne érezzék magukat elszigeteltnek­, és hogy a gyerekek tanulni tudjanak, valamint akik azért tevékenykednek, hogy tájékoztassanak és segítsék elviselni a bezártság ezen időszakát.”

Homíliájában Ferenc pápa a napi evangéliumhoz (Jn 8,31–42) fűzte gondolatait, amelyben Jézus így szól a zsidókhoz: „Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.”

Ezekben a napokban az Egyház János evangéliumának nyolcadik fejezetét olvassa, melyben erős vita alakul ki Jézus és az írástudók között. Jézus sarokba szorítja az írástudókat, szembesítve őket saját ellentmondásaikkal, és az írástudók nem találnak más kiutat, mint a sértegetést – mondta a pápa. Az egyik legszomorúbb rész, amikor káromkodnak, sértegetik Szűz Máriát.

„Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok.” Visszatér az Úr egyik kedvenc szava, amelyet majd sokszor emleget, az utolsó vacsoránál is: megmaradni. „Maradjatok meg bennem.” Megmaradni az Úrban. Nem azt mondja, hogy „Tanuljatok jól, tanuljatok meg érvelni.” A lényegre mutat rá: megmaradni. „Maradjatok meg szavamban.” Akik megmaradnak Jézus szavában, keresztény identitással rendelkeznek.

Mit jelent ez? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. „Valóban tanítványaim vagytok.” A keresztény identitás nem azt jelenti, hogy van egy személyigazolványom, amelyben az áll: keresztény vagyok. Nem. Tanítványságot jelent. Ha megmaradsz az Úrban, az Úr Szavában, az Úr életében, akkor tanítvánnyá válsz. Ha nem maradsz meg benne, akkor olyan ember leszel, aki szimpatizál a tanítással, aki követi Jézust, mint sokat jótékonykodó, nagyon jó ember, aki igaz értékekkel rendelkezik, de hiányzik belőle a valódi keresztény identitás.

A tanítvány lét adja meg a szabadságot: a tanítvány szabad ember, mert megmarad az Úrban. Mit jelent ez? Azt, hogy hagyjuk, hogy a Szentlélek vezessen minket. A tanítvány engedi, hogy a Lélek vezesse. Ezért a tanítvány mindig a hagyomány és az újdonság embere. Szabad ember. Nincs alárendelve ideológiáknak, a keresztény doktrínáknak, amelyek vitathatóak... Megmarad az Úrban, és a Lélek ösztönzi. Amikor a Lélekhez fordulunk énekünkkel, akkor azt mondjuk, hogy a Lélek vendége, aki bennünk él. Ez csak akkor van így, ha megmaradunk az Úrban.

Kérjük az Urat, hogy segítsen megismerni a bölcsességet, amellyel megmaradhatunk benne, és segítsen bensőségességet teremteni a Lélekkel:

a Szentlélek tesz szabaddá minket. Ez a felkentség. Aki megmarad az Úrban, az a tanítvány.

A tanítvány pedig a Lélek által válik felkentté, amelyet visz tovább. Ez az út vezet a szabadsághoz és az élethez, amelyet Jézus mutat meg nekünk. A tanítvány mivolt a felkenés, amit azok nyernek el, akik megmaradnak az Úrban. Az Úr segítsen ezt megérteni, ami nem könnyű – jegyezte meg a Szentatya. A törvénytudók nem értették, mert pusztán ésszel nem lehet. Az értelemmel és a szívvel érthető csak meg. A Szentlélek által kapott felkentség bölcsessége tesz tanítvánnyá – zárta homíliáját Ferenc pápa.

*

A szentmise végén szentségimádást végzett és eucharisztikus áldást adott a pápa; majd a lelki áldozásra hívott. Így imádkozott: „Lábaidhoz borulok, ó Jézusom, és neked adom szívem bűnbánatát, mely elsüllyed saját ürességében, és elmerül a te szent jelenlétedben. Imádlak téged szereteted szentségében, az Eucharisztiában. Szeretnélek befogadni szegényes hajlékomba, amit neked ajánl fel a szívem. A szentáldozás boldogságára várva lélekben kívánlak befogadni téged. Jöjj el hozzám, Jézusom, hogy én hozzád mehessek! Szereteted lobbantsa lángra egész mindenem, életre és halálra. Hiszek benned, remélek benned, szeretlek téged.”

Mielőtt elhagyta volna a Szentlélekről elnevezett kápolnát, Ferenc pápa elimádkozott egy ősi Mária-antifónát (Ave Regina Caelorum) a Mennyek Királynőjéhez: „Mennyországnak királynéja, angyaloknak szent asszonya, áldott gyökér, Szűz Mária, üdvözlégy, Krisztus szent anyja. Teáltalad e világra új világosság virrada. Örülj, dicsőség virága, kinél szebb nem jött világra. Áldott légy, drágalátos szűz, Isten veled, szép virág szűz, Mennyben szent Fiad mellett ülsz, tudjuk, rajtunk is könyörülsz.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria