Ferenc pápa megáldotta Kocsis Fülöp metropolita kerékpárját

Ferenc pápa – 2015. október 15., csütörtök | 16:22

Október 14-én este, a Rómában zajló családszinódus délutáni ülését követően az ülésteremből kifelé jövet Ferenc pápa találkozott Kocsis Fülöp metropolitával, és megáldotta a biciklijét.

A hajdúdorogi metropolita szereti a testmozgást, amikor teheti, rollerral vagy biciklivel közlekedik. Ezt a szenvedélyét Rómában, a családszinódus alatt sem hagyta el, s hogy gyorsabban közlekedhessen a városban, egyik görögkatolikus papnövendékétől kölcsönkapott egy kerékpárt. Ferenc pápáról köztudott, hogy korábban, még Buenos Aires-i érsekként maga is ritkán utazott gépkocsival, leginkább a tömegközlekedést vette igénybe, így a szinódusi ülésről kifelé jövet örömmel vette észre a metropolita nem szokványos közlekedési eszközét, amelyet szívélyesen meg is áldott.

Kocsis Fülöp az örök városban töltött idő alatt már többször összetalálkozott az amúgy a püspökök között is közvetlenül és természetesen viselkedő Ferenc pápával, akinek átadta a görögkatolikus hívek által küldött ajándékokat. Ennek a közvetlenségnek a megnyilvánulása volt ez az eset is.

* * *

Az október 5. és 25. között rendezett püspöki szinóduson hárman is képviselik a Magyar Katolikus Egyházat: Erdő Péter bíboros, a szinódus főrelátora; Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, valamint Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a keleti rítusú egyházak képviselője. A 14. rendes püspöki szinódus témája: „A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban”. A szinódus munkája az Instrumentum laboris (munkadokumentum) három nagy tartalmi egysége szerint – a családdal kapcsolatos kihívások meghallgatása, a családi hivatás, illetve a család mai küldetésének meghatározása – három hétre tagozódik.

For your "Fun!" files: Ann Schneible, whose voice you hear on Vatican Radio and whose by-line you'll find on at the Catholic News Agency (follow her on Twitter @AnnSchneible) sent us this video short of Pope Francis blessing a cleric's bicycle at the entrance to the Synod Hall.

Posted by Vatican Radio - English Section on 2015. október 14.

Fotó: Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria