Ferenc pápa megáldotta a római „szívkamiont”

Ferenc pápa – 2016. június 23., csütörtök | 16:17

A szerdai általános kihallgatás előtt, június 22-én délelőtt Ferenc pápa megáldotta az úgynevezett „szívkamiont”, vagyis egy olyan mobil orvosi rendelőt, amely Rómában immár három éve áll a rászorulók rendelkezésére, vasárnaponként ingyenes kardiológiai vizsgálatot biztosítva számukra.

A római Gemelli-kórház mintegy harminc orvosa látja el a többségében bevándorló, hajléktalan, szegény embereket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy orvosi vizsgálatokra és kezelésekre járjanak.

„Milyen szép lenne, ha mindegyikünk elmondhatná: ma tettem egy gesztust mások felé” – mondta ezzel kapcsolatban a pápa. Az eseményen jelen volt Konrad Krajewski érsek, pápai alamizsnás, illetve a Gemelli-klinika és a vatikáni orvosi rendelő képviselői. Ferenc pápa személyesen mondott köszönetet az önkénteseknek a „szívkamionért”, valamint azért, hogy a Szent Egyed Közösséggel együttműködve létrehoztak egy befogadóközpontot a hajléktalanoknak Irgalmasság háza néven.

2013 óta 1800 óra önkéntes munkát végeztek el az orvosok a szívkamionban nyújtott kardiológiai vizsgálatokkal, vagyis eddig harminc vasárnapon át várták a rászorulókat. Sajnos, nemcsak a migránsok, hanem egyre több olasz állampolgár él szegénységben, és kénytelen lemondani a gyógyulásról. A kezdeményezés az Ajándékozz életet a szívvel elnevezésű nonprofit szervezet érdeme, amely a szociális és egészségügyi ellátás terén küzd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír