Jövő kedden leplezik le Ferenc pápa mellszobrát Bukarestben

Kitekintő – 2020. június 12., péntek | 13:20

Mellszobrot állítanak Ferenc pápának Bukarestben – adta hírül június 9-én több bukaresti internetes portál. A Darie Dup művész által készített büsztöt június 16-án leplezik le a főváros Schitu Măgureanu sugárútján, a nunciatúra épületének közelében.

Şerban Tarciziu, a bukaresti érsekség sajtószóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy Ferenc pápa tavalyi látogatása sokakat megérintett, s a pápalátogatás mottója a figyelmet arra irányította, hogy ne csak vallási, hanem etnikai, társadalmi és politikai téren is „járjunk együtt”.

A pápa beszédei és gesztusai sokakat meghatottak, érdemes ezt a látogatást történelmiként elkönyvelni – fogalmazott a szóvivő. Elmondta azt is, hogy a mellszobor felállításának gondolata az államelnöki hivatal és a kormány, valamint a főváros polgármesteri hivatala és a Vatikán közös kezdeményezése.

A szobrot jövő kedden, június 16-án délután 5 órakor leplezik le. Az esemény közös imával kezdődik. A tervek szerint felszólalnak az államelnöki hivatal, a kormány és az egyház képviselői.

Az Adevărul napilap értesülése szerint az eseményen a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja mellett részt vesz Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius is.

A szobor Szent II. János Pál pápa bukaresti mellszobrának közelében kap helyet. A szent pápa 1999-ben a katolikus egyházfők közül elsőként látogatott egy ortodox többségű országba, Romániába.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ferenc pápa a bukaresti Szent József-székesegyház előtt. Fotó: Baranyi Ildikó/MTI