Ferenc pápa: Ne távolítsuk el az embereket Jézustól!

Ferenc pápa – 2015. május 28., csütörtök | 16:48

Ferenc pápa május 28-án, csütörtökön reggel a Szent Márta-házban tartott szentmise homíliájában a napi evangéliumot, a vak Bartimeusról szóló történetet magyarázta – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A vak koldus Jézushoz kiált fel, hogy adja vissza neki szeme világát, de a tanítványok elhallgattatják. Ennek az evangéliumi képnek a segítségével a keresztények három csoportjáról beszélt homíliájában a Szentatya.

Az érzéketlen önzők csoportja

Vannak olyan keresztények, akik csak a saját, Jézussal való kapcsolatukkal törődnek, ők zártak, önzőek, és nem hallják meg mások kiáltásait. Ez a csoport ma is létezik, és nem hallja meg oly sok embernek a kiáltását, akiknek pedig szükségük van Jézusra. Ez a közömbösök csoportja, ők nem hallanak, és azt hiszik, hogy az élet az ő csoportjuké. Elégedettek magukkal, és süketek a többiekre, akiknek szükségük van a megváltásra, Jézus segítségére, az egyház segítségére. Az ilyen emberek önzően maguknak élnek. Képtelenek arra, hogy meghallják Jézus hangját – mutatott rá a pápa.

Az ügyeskedő üzletelők csoportja

Aztán vannak azok, akik meghallják ugyan mások kiáltását, de el akarják őket hallgattatni. Miként a tanítványok elutasították a gyermekeket, hogy „ne legyenek a Mester terhére”. Pedig a Mester az övék, értük van – figyelmeztetett a Szentatya. – Ezek eltávolítják Jézust azoktól, akik hozzá kiáltanak, akiknek hitre van szüksége, akik üdvösségre várnak. Ezek között vannak az ügyeskedők, az üzletelők, akik közel vannak Jézushoz, bent a templomban, látszólag „vallásosak”, ám Jézus kiűzi őket a templomból, mert üzletet csináltak Isten házából. Ők nem akarják hallani a segélykiáltásokat, hanem inkább az üzleti ügyeikkel foglalkoznak, és ehhez felhasználják Isten népét, használják az egyházat, saját üzleteikre. Ezek az üzletelők eltávolítják a népet Jézustól. Ebben a csoportban vannak azok, akik nem tesznek tanúságot.

Vannak névleges keresztények – „szalonkeresztények”, a fogadások hívei, ám az ő belső életük nem keresztény, hanem evilági. Ők magukat kereszténynek mondják, de eltávolítják azokat, akik Jézushoz kiáltanak. Aztán vannak a szigorúak, túlzottan szigorúak, akiknek Jézus keserű szemrehányást tesz, mert nagyon nagy terhet tesznek az emberek vállára. Jézus a Máté-evangélium 23. fejezetében szemükre veti, hogy kihasználják a népet, ahelyett, hogy felelnének a kiáltásokra – hangsúlyozta a pápa.

A segítő keresztények csoportja

Végül pedig vannak azok a keresztények, akik következetesen élnek a többi keresztény között, segítik őket, hogy Jézushoz jussanak, mert nekik szükségük van a kegyelemre, az üdvösségre és spirituális segítséget kérnek lelkük számára. Jót tesz nekünk egy ilyen lelkiismeret-vizsgálat, hogy megértsük, milyen keresztények vagyunk: olyanok, akik eltávolítanak sokakat Jézustól vagy olyanok, akik Hozzá segítenek sokakat? – zárta szentbeszédét a pápa.

Fotó: L'Osservatore Romano

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria