Ferenc pápa négyezer Covid-tesztet ajándékozott karácsonykor a római hajléktalanoknak

Ferenc pápa – 2020. december 29., kedd | 17:45

Karácsony ünnepére Ferenc pápa praktikus ajándékkal lepte meg a római hajléktalanokat: négyezer koronavírustesztet bocsátott rendelkezésükre, melyet Szlovákia ajándékozott a Szentatyának erre a célra.

A szlovák kormány jóvoltából, a szlovák nép ajándékaként érkezett Covid-teszteket az Apostoli Alamizsnahivatal vette át a Szolidáris Orvoslás Intézetével és a San Gallicano egészségügyi intézettel karöltve. A hajléktalanok körében végzett vizsgálatot a római önkormányzat egészségügyi hatóságával együtt végzik.

A Szolidáris Orvoslás Intézete és a San Gallicano egészségügyi intézet köszönetet mondott Konrad Krajewski bíborosnak, pápai főalamizsnásnak. Üzenetükben hangsúlyozzák, hogy a római hajléktalanok Covid-tesztelése segítségével éppen a legsebezhetőbb, leggyengébb emberek kapnak testi és lelki támogatást, amire a világjárvány időszakában különösen nagy szükségük van.

Az olasz Wikipédia a senzatetto (hajléktalan – szó szerint: fedél nélküli) címszó alatt a következő adatokat közli: Európa jelenlegi 512 millió lakosának 10,4 százaléka küzd lakhatási nehézségekkel, 4 százaléka egészségtelen otthonban lakik, 7,8 százaléka pedig nem tud megfelelő hőmérsékletet biztosítani lakhelyén. Becslések szerint 700 ezerre tehető az európai hajléktalanok száma.

Az olasz állami statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint 2015-ben 50 724 hajléktalant tartottak nyilván, de számuk azóta évről évre emelkedik. Világviszonylatban, így Olaszország esetében is jellemző a hajléktalanok döntő mértékű nagyvárosi jelenléte. Itáliában az összes fedél nélküli közel 40 százaléka (38,9) Milánóban és Rómában él, közel kétharmaduk (62,5 százalék) nagyvárosokban, a maradék egyharmad pedig 70–250 ezer lakosú, közepes nagyságú városokban él. A hajléktalanok 84 százaléka férfi, jelentős részük külföldi állampolgár. Az Istat tavalyi jelentése szerint Olaszország lakossága 59 millió 30 ezer fő, 170 ezerrel kevesebb az előző évhez képest. A külföldiek száma tavaly meghaladta az ötmillió főt, arányuk az összlakosság 8,9 százaléka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria