Ferenc pápa névnapi ajándéka: második oltás a szegényeknek és a hajléktalanoknak

Ferenc pápa – 2021. április 24., szombat | 14:23

Április 23. Szent György liturgikus emléknapja a világegyházban, Ferenc pápa névnapja. A mindenkori pápa névnapja hagyományosan ünnep a Vatikánban, a hivatalok is leállnak, de idén még különlegesebb volt ez a nap: 600 szegény és hajléktalan kapta meg a második védőoltást.

A vatikáni oltópont a Szent Márta-ház, a pápa otthona közelében, a VI. Pál aula átriumában található. A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Konrad Krajewski bíboros, a Pápai Alamizsnahivatal vezetője elmondta, húsz nappal ezelőtt, a nagyhéten 1400 szegény és hajléktalan részesült az első dózisban, „a szeretet egy cseppjében”.

A vatikáni oltási kampány részeként három hete a legkiszolgáltatottabbak: a Teréz anya nővérei által kezelt otthonok vendégei, valamint a Sant’Egidio közösség által segített rászorulók kapták meg az első dózist, követve Ferenc pápa felhívását, hogy senkit ne zárjanak ki a védőoltásból. A Szentatya maga is megjelent akkor a VI. Pál teremben, és így tett április 23-án is: köszöntötte az oltásra várókat és az őket segítő önkénteseket és szerzeteseket.

A vatikáni kampány része az is, hogy százezer eurót juttattak el védőoltások vásárlására a szíriai apostoli nunciushoz, Mario Zenari bíboroshoz. „Reméljük, hogy további adományokat tudunk még összegyűjteni, amelyeket a világ más helyeire küldhetünk, segítve a vírus elleni védekezést” – mondta el Augusto Zampini, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának helyettes titkára, aki egyúttal a vatikáni Covid-19 bizottság vezetőségének tagja.

*

Ferenc pápa idei névnapi ajándéka valójában folytatása az előző években tett gesztusoknak – hiszen a Szentatya nem kapni akar a névnapján, hanem adni szeretne a szükséget szenvedőknek.

Ennek jegyében tavaly lélegeztető gépeket ajándékozott Romániának; egy korábbi alkalommal hatezer rózsafüzért ajándékozott a milánói érsekség fiataljainak; máskor a Róma központi főpályaudvarához közel lévő Caritas-állomáson egy húszkilós csokoládé húsvéti tojást osztottak szét a pápa nevében a szegények között.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria