Ferenc pápa nyilatkozata munkaritmusáról, népszerűségéről és Benedek pápáról

Ferenc pápa – 2014. augusztus 20., szerda | 14:31

Ferenc pápa személyesebb jellegű kérdésekre is válaszolt Koreából visszatérőben, a repülőgépen tartott sajtótájékoztatón. A Vatikáni Rádió összefoglalója.

A Wall Street Journal újságírója a pápa munkaritmusáról érdeklődött. Nagyon szoros ritmust tart, kevés pihenést enged magának és nem tölt időt nyaralással. Emellett nagyon fárasztó nemzetközi utakat tesz. Az utóbbi hónapokban néhány programot le is kellett mondania az utolsó pillanatban. Aggodalomra ad-e okot ez a munkaritmus? – szólt az kérdés.

„Most idén nyaraltam otthon, ahogy szoktam. Egyszer olvastam egy érdekes könyvet, amelynek az volt a címe: 'Örülj annak, hogy neurotikus vagy'. Nekem is van néhány neurózisom, amit jól kell kezelni. Mindennap maté teával” – viccelődött a pápa. „A neurózisom egyik jele, hogy nagyon ragaszkodom az életem színteréhez. Utolsó alkalommal 1975-ben nyaraltam Buenos Airesen kívül, a jezsuita közösséggel. Azóta mindig otthon nyaralok. Ritmust váltok. Többet alszom, olyanokat olvasok, amiket szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom… És ez pihentet. Júliusban és augusztus első részében ezt tettem és jó volt.”

Arra vonatkozóan, hogy le kellett mondania néhány programot, Ferenc pápa így válaszolt: „Azon a napon, amikor a Gemelli-kórházba látogattam volna, már nem bírtam tovább. A megelőző napok nagyon fárasztóak voltak. Most kicsit óvatosabbnak kell lennem. Igaza van” – mondta nevetve az újságírónak.

A francia rádió tudósítója arra kérdezett rá, hogy Ferenc pápa hogyan kezeli hihetetlen népszerűségét, hogyan éli azt meg.

„Úgy élem meg, hogy köszönetet mondok az Úrnak, hogy népe ilyen boldog és Isten népének minden jót kívánok. A nép nagylelkűségeként élem meg. Belül pedig a bűneimre, a hibáimra gondolok… hogy ne szálljon a fejembe a dicsőség, mert tudom, hogy nem tart sokáig, két vagy három év, és aztán… visszatérek az Atya Házába… Úgy élem meg, mint az Úr jelenlétét népe körében, aki a püspököt, a nép pásztorát használja fel, hogy sok mindent kinyilvánítson. Természetesebben élem meg, mint azelőtt. Kezdetben megijesztett egy kicsit. Az is eszembe jut, hogy nem hibázhatok, mert nem lehetek méltánytalan ezzel a néppel, nemde? Hát, kicsit így élem meg…” – fogalmazott a pápa.

Az újságírók rákérdeztek arra is, hogy milyen kapcsolat van Ferenc pápa és XVI. Benedek emeritus pápa között. Véleményt, eszmét cserélnek-e rendszeresen? Van-e közös tervük az enciklika után?

Ferenc pápa válaszában elmondta, hogy koreai útja előtt meglátogatta Benedek pápát. Két héttel korábban a nyugalmazott pápa küldött neki egy érdekes írást, amelyről a véleményét kérte. „Normális kapcsolatunk van. Visszatérek egy gondolathoz, ami néhány teológusnak talán nem tetszik. Én nem vagyok teológus” – vetette közbe. „Az emeritus pápa nem jelent kivételt, csak arról van szó, hogy néhány évszázad után ő az első, aki visszavonult. Emlékszünk arra, amit mondott: 'Megöregedtem, nincs erőm'… Nemes, alázatos és bátor gesztus volt. Azt gondolom, hetven évvel ezelőtt a nyugalmazott püspök is kivételnek tűnt, mert nem létezett. Ma a nyugalmazott püspökök egy intézményt jelentenek. Úgy gondolom, az „emeritus pápa” is már egy intézmény. Miért? Mert egyre tovább élünk és egy bizonyos korban már nincs erőnk jól kormányozni, a test elfárad…, de az egészség talán még jó, viszont nincs meg a képességünk arra, hogy foglalkozzunk a kormányzás minden problémájával, mint az Egyház esetében. Azt gondolom, Benedek pápa az emeritus pápák gesztusát tette meg. Ismétlem: talán néhány teológus majd azt mondja nekem, hogy ez nem helyes, de én így gondolom. Majd az évszázadok eldöntik, hogy így van-e vagy nem. Meglátjuk. Feltehetik nekem a kérdést: ha egy nap úgy érzi, hogy nem tudja folytatni? Én is ugyanezt tenném. Ugyanezt tenném” – nyomatékosította a pápa.

„Sokat fogok imádkozni, de ugyanezt tenném. Megnyílt egy ajtó, ami intézményes és nem kivételes. A kapcsolatunk Benedek emeritus pápával testvéri, valóban. Mondtam már, hogy úgy tekintem, mint a családban egy bölcs nagypapát. Egy kifinomult bölcsességű ember ő, akit jó hallgatni. És még bátorít is. Ilyen a kapcsolatunk” – zárta válaszát a Szentatya.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria