Ferenc pápa: Nyíljanak meg a szívek kapui a menekültek előtt!

Ferenc pápa – 2014. október 2., csütörtök | 12:40

Október 1-jén délután a vatikáni VI. Pál-csarnok kistermében találkozott az egy évvel ezelőtti lampedusai hajószerencsétlenség túlélőinek egy csoportjával a Szentatya – tájékoztat a Vatikáni Rádió és az MTI.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Vatikánba érkezett 37 fős küldöttség tagjai eritreai menekültek, akik azóta Németországban, Svédországban, Norvégiában, Hollandiában és Dániában élnek. Egyikük támogatást kért Ferenc pápától annak érdekében, hogy az egyház és az olasz hatóságok segítsék a még név nélküli áldozatok azonosítását; egy fiatal nő köszönetet mondott a pápa segítségéért, amelyet az elvándorlóknak és a menekülteknek nyújt. 

2013. október 3-án 368-an fulladtak a tengerbe, miközben megpróbálták elérni a szicíliai partokat. Az eritreai illegális bevándorlókkal zsúfolt hajó Líbiából indult el, és kevés hiányzott ahhoz, hogy partot érjen, amikor Lampedusától nem messze felborult és elsüllyedt. A túlélők a szerencsétlenség első évfordulóján Lampedusa szigetén emlékeznek meg az áldozatokról.

„Ennyi szenvedés láttán elakad a szó; csak a csend marad, a könnyek és a törekvés, hogy kiálljunk mellettetek” – szólt a Szentatya a küldöttség tagjaihoz.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlók számára nem csak az Európába vezető út rejteget veszélyeket; még nehezebb helyzetbe kerülnek, amikor partot érnek, és „zárt ajtókkal találják szemben magukat, és nem tudják, merre menjenek”. A pápa hangsúlyozta, hogy „a szív kapuja a legfontosabb ebben a pillanatban”, és azt kérte Európa minden lakójától, nyissák meg szívük ajtaját.

„Mellettetek vagyok, imádkozom értetek, imádkozom azért, hogy kitárják a kapukat” – mondta Ferenc pápa.

A lampedusai túlélők egy vasból készült szobrot ajándékoztak a Szentatyának, amely egy tengeren hányódó, palackba zárt családot ábrázol. A találkozó végén a pápa egyenként köszöntött mindenkit.

Az audienciát az ún. „Október 3. Bizottság” szervezte. A delegációt elkísérte Konrad Krajewski érsek, pápai alamizsnás, valamint P. Giovanni Lamanna, az Astalli jezsuita segélyközpont volt elnöke.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint 2000 óta több mint 22 ezer illegális bevándorló vesztette életét, miközben a Földközi-tengeren Európa déli kapui felé igyekeztek. 2014-ben az áldozatok száma már meghaladja a 3 ezret.

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria