Ferenc pápa nyitja meg a tanévet a római II. János Pál Pápai Intézetben

Ferenc pápa – 2016. október 12., szerda | 9:58

Ferenc pápa nyitja meg a tanévet a római II. János Pál Pápai Intézetben október 27-én, melynek élére augusztusban Vincenzo Paglia érseket nevezte ki. Az 1981-ben alapított intézet a házasság és a család kérdései kutatásával foglalkozik.

Az eredeti tervek szerint Robert Sarah bíboros nyitotta volna meg az új tanévet az intézetben, mely novemberben ünnepli alapításának 35. évfordulóját.

A Szentatya pár héttel ezelőtt Vincenzo Paglia érseket és Pierangelo Sequerit nevezte ki az intézet élére. Paglia érsek nagykancellárrá és Pierangelo Sequeri elnökké kinevezése egyes vélemények szerint azt fejezi ki, hogy az intézet új megközelítések felé mozdul el.

A II. János Pál Pápai Intézet azután jött létre, hogy az 1980-as családszinódus zárásakor a résztvevők szükségesnek látták a házasság és a család kérdéseivel foglalkozó képzési és kutatási helyek létrehozását. Az intézet megalapítását II. János Pál pápa az 1981. május 13-i audiencián kívánta bejelenteni, azonban az aznap ellene megkísérelt merénylet miatt ez meghiúsult. Alapító okiratát végül 1982. október 7-én, Rózsafüzér Királynője ünnepén keltezték.

Vincenzo Paglia érsek, a Szent Egyed közösség egyházi felelőse kettős kinevezésben részesült idén augusztusban: a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, valamint a házasság és a család kérdéseivel foglalkozó II. János Pál Pápai Intézet nagykancellárja lett augusztus 15-én. Ez utóbbi posztot eddig Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke töltötte be a Pápai Lateráni Egyetem nagykancellárjaként, aki hamarosan nyugdíjba vonul.

„Az a kívánságom, hogy a vezetésed alá helyezett Intézetek megújultan kötelezzék el magukat a tanítóhivatali megnyilatkozások mélyebb megismerésében és terjesztésében, szembesülve a kortárs kultúra kihívásaival. A megfontolások területét képezzék a határvonalak; a teológiai tanulmányozás se mellőzze soha a lelkipásztori távlatot és az emberiség sebeire irányuló figyelmet” – írta a Szentatya levelében Vincenzo Paglia érseknek kinevezése alkalmából.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria