Ferenc pápa részvétét fejezte ki Attilio Nicora bíboros halála miatt

Kitekintő – 2017. április 24., hétfő | 15:08

A pápa részvétét fejezte ki a nyugalmazott főpásztor halála miatt. Az Assisi Szent Ferenc- és az Angyalos Szűz Mária-bazilika pápai legátusa április 22-én hunyt el 80 éves korában egy római klinikán.

A szentatya gyásztáviratában nagyrabecsüléssel és elismeréssel szólt Nicora bíboros az Egyház és a társadalom szolgálatában végzett értékes szolgálatáról, amelyet egyedülálló szakmaisággal végzett. Kiemelt tevékenységet folytatott jogi téren a lateráni egyezmény felülvizsgálata és a Katolikus Egyház gazdasági támogatási rendszerének megvalósítása, valamint a papság anyagi fenntartási rendszerének gyakorlatba ültetése terén a Szentszéknél az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (APSA), majd a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) szigorú és előrelátó elnökeként.

Ferenc pápa Nicora bíboros lelkét Szűz Mária és Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlotta. A lengyel pápa nevezte ki őt a veronai egyházmegye élére, majd kreálta bíborossá.

Attilio Nicora 1937-ben született az észak-olaszországi Varesében. Ő kezdeményezte annak a bevezetését, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát az állampolgárok felajánlhassák az Egyház számára. A vatikáni AIF első elnökeként elindította a pénzmosás elleni küzdelmet, és megkezdte a párbeszédet az érintett nemzetközi intézményekkel. A bíboros továbbá egyike volt azoknak, akik előkészítették a lateráni egyezmény felülvizsgálatát, amelyet 1984. november 15-én írt alá a Szentszék a Craxi-kormánnyal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria