Ferenc pápa részvétét fejezte ki Edward Daly, Londonderry egykori püspöke halála kapcsán

Kitekintő – 2016. augusztus 12., péntek | 18:15

Ferenc pápa augusztus 11-én, csütörtök délután üzenetet küldött Donald McKeown, az észak-írországi város jelenlegi püspöke részére a hétfőn, hosszú betegség után, 82 éves korában elhunyt Edward Daly nyugalmazott főpásztor temetésére.

A Szentatya fájdalommal értesült Edward Kevin Daly, Londonderry nyugalmazott püspöke haláláról, és szívbéli részvétét fejezi ki az elhunyt családjának, az egyházmegye papságának és híveinek. Daly püspöknek a béke és az igazságosság érdekében végzett nagylelkű és odaadó főpásztori szolgálatára emlékezve a Szentatya hálát ad az életéért, és az Atyaisten irgalmába ajánlja. Mindazoknak, akik a néhai püspököt gyászolják, Ferenc pápa szívből küldi apostoli áldását mint a remény és az Úr Jézus Krisztusban való megvigasztalódás zálogát.

A londonderryi Szent Eugén-székesegyházban augusztus 11-én, csütörtökön délután három órától került sor a gyászmisére és a búcsúztató szertartásra, melyet Donald McKeown, az egyházmegye főpásztora vezetett. A gyászmise kezdetén Amaury Medina Blanco prelátus, az írországi apostoli nunciatúra megbízottja olvasta fel Ferenc pápa üzenetét.

A nyugalmazott püspök halálhíre kapcsán ismét bejárta a világsajtót az a fénykép, mely a „véres vasárnapon”, 1972. január 30-án készült Londonderryben: a fotón Edward Daly, az észak-írországi város székesegyházának akkor 39 éves plébánosa egy véráztatta fehér zsebkendőt lenget a brit katonák által lelőtt fiatal fiút, Jackie Duddyt cipelő tüntetők előtt haladva.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria