Ferenc pápa a római Fülöp-szigeteki közösséghez: Legyetek továbbra is a hit csempészei!

Ferenc pápa – 2019. december 16., hétfő | 19:11

Ferenc pápa szentmisét mutatott be a Rómában és az egész Lazio régióban élő Fülöp-szigeteki katolikus közösség tagjainak. Mintegy 7500 Fülöp-szigeteki hívő töltötte meg a Szent Péter-bazilikát december 15-én, Gaudete vasárnap délutánján.

A szentmise kezdetén Ricky Gente atya, a Rómában élő Fülöp-szigetekiek káplánja köszöntötte a pápát, és emlékeztette arra, hogy a Fülöp-szigeteki asszonyokat, akik sok időst gondoznak Olaszországban, „a hit csempészeinek” nevezte. Hozzátette, hogy annak a hitnek a fáklyáját hordozzák, amelyet ötszáz éve európai misszionáriusok vittek el nekik.

Ferenc pápa homíliájában Izajás próféta szavait magyarázta: „Örvendjen az egész föld az Úr jövetelének a hírére, aki szabadulást hoz mindenkinek, de különleges gyengédségét mutatja meg a legsérülékenyebbeknek, a betegeknek és a szegényeknek”. Minthogy „az egzisztenciális perifériák lakosai továbbra is sokan vannak”, kérnünk kell a kegyelmet, hogy újítsa meg a karácsony csodáját minden évben. Fel kell ajánlanunk magunkat, hogy az utolsók iránti irgalmas szeretet eszközei legyünk.

„A kegyelem áradásának új idejére az Egyház az adventi időt kínálja mindenkinek, mely felerősíti a várakozásunkat és az imádságunkat”. Ferenc pápa ismertette a Fülöp-szigeteki hagyományt, melynek neve tagalog nyelven „Simbang-Gabi”, szó szerint éjféli, a gyakorlatban hajnali mise. A Fülöp-szigeteki hívek a karácsony előtti novéna kilenc napján hajnalban szentmisére jönnek össze. Az utóbbi évtizedekben a migránsok és azok gyermekei révén ez az áhítat átlépte a nemzeti határokat, és eljutott sok más országba is – mondta a pápa. „Évek óta tartják a Simbang-Gabi szokását a római egyházmegyében is, és most itt veletek együtt a Szent Péter-bazilikában” (Olaszországban egyébként nem tartanak roráte miséket adventben – a szerk.).

„Kedves testvérek, nektek, akik egykor egy jobb jövő reményében elhagytátok a hazátokat, most különleges küldetésetek van. Hitetek legyen kovász a plébániai közösségekben. Gyarapítsátok a találkozások lehetőségeit, hogy megoszthassátok másokkal kulturális és lelki örökségeteket, továbbá építsetek egy, a különbözőségből összeálló közösséget, mely az egzisztenciális perifériákon élők felé siet a megtestesült Isten Fia szeretetével, mely Isten országának megkülönböztető jele.”

A szentmise végén Ferenc pápa, visszautalva a közösség káplánjának szavaira, így búcsúzott a római Fülöp-szigeteki kolónia híveitől: „Legyetek továbbra is a hit csempészei!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria