Ferenc pápa a római rendőrség munkatársaihoz és családtagjaikhoz: A legfőbb támasz a család

Ferenc pápa – 2018. május 28., hétfő | 10:00

Ferenc pápa május 25-én a VI. Pál teremben fogadta a római rendőr-főkapitányság munkatársait és a közbiztonsági szervek egészségügyi dolgozóit családtagjaikkal együtt. Mintegy hatezer ember, szülők és gyermekek vettek részt az audiencián.

Ferenc pápa megköszönte a rendőrök szolgálatát, melyet Rómában, főként az utcákon végeznek napról napra, és amivel az Egyházat is mint közösséget szolgálják. Szakmai munkájukat Ferenc pápa nem érintette, beszédében a család egészére összpontosított.

A család az első közösség, amelyben szeretni tanulunk. Először itt tanítják nekünk a hitet, és az ember a családban tanulja meg a jót tenni. A hitet, a szeretet és a jócselekedetek fontosságát elsősorban a család „saját nyelvjárásában” lehet elsajátítani. A családok jó közérzete döntő a világ és az Egyház számára is, különösen a sokféle kihívás és nehézség közepette, melyek manapság napról napra adódnak. Ugyanis amikor az ember találkozik a keserű valósággal, amikor fájdalmat érez, amikor megrohanja a fájdalom és az erőszak tapasztalata, akkor a család élet- és szeretetközösségében talál megértésre, ott tudja legyőzni ezeket a nehézségeket – hangsúlyozta a pápa.

Ferenc pápa sorra vette a bibliai családi eseményeket, melyek végigkísérték a kinyilatkoztatást: Káin testvérgyilkossága, veszekedések Ábrahám fiai és feleségei között, Izsák és Jákob viszálya, a Dávidot ért tragédiák, Tóbiás kínja, Jób szenvedése. Még a Szent Család életében is jelen van a szenvedés ellentmondásossága, mint Mária és József menekülése Egyiptomba a kis Jézussal. Mária töprengése, aggodalma a szívében e dolgok fölött. Aztán Jézus, az Isten Fia a szívében megtapasztalja mindazok szenvedését, akikkel élete során találkozik: Péter ágyban fekvő anyósáét, a testvérük halálát sirató Máriáét és Mártáét, az egyetlen fiát elvesztő naimi özvegyét, a százados fájdalmát a neki kedves személy súlyos betegsége miatt. Jézus mindig kész arra, hogy a gyógyulásra és vigasztalásra szorulókhoz forduljon.

Az élet útján Jézus soha nem hagy el bennünket – folytatta a pápa. Irgalommal kíséri az összes embert, főként a családokban, melyeket megszentel a szeretetben. Jelenléte a gyengédségben, az ölelésben mutatkozik meg az anya, az apa és gyermek számára. A család a gyengédség helye – emelte ki Ferenc pápa, és kérte a jelenlévőket, hogy soha ne veszítsék el a gyengédséget. Utalt arra, hogy a mai korból hiányzik a gyengédség, amire pedig újból rá kell találni, amiben most a család tud segíteni. Ezért mutatja magát az Isten a Bibliában anyának és apának.

Az Egyház gondos anyaként megtanítja nekünk, hogy hűségesek maradjunk Istenhez, aki szeret és fenntart minket. Ezt megtapasztalva lehet elfogadni az élet ellentmondásosságát és nehézségeit, és csak e tapasztalat talaján lehetünk szentek, kitartóak a jóban és abban a meggyőződésben, hogy a Jóisten kegyelmével legyőz minden rosszat.

Ferenc pápa beszéde végén utalt a jelenkor súlyos változásaira. Ennek kezelésében sokat segít a család, mert kiegyensúlyozottságot és bölcsességet nyújt. A jó család átadja a polgári értékeket, arra nevel, hogy a társadalmi közösség tagjának érezzük magunkat és becsületes polgárként viselkedjünk. Egy nemzet csak akkor bukik el, ha a családok nem töltik be ezt a feladatot. Végül Ferenc pápa a Szent Család, valamint az olasz rendőrség védőszentje, Szent Mihály arkangyal oltalmába ajánlotta a római rendőr-főkapitányság alkalmazottait, a közbiztonsági szervek egészségügyi dolgozóit és családjaikat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria