Ferenc pápa: Sebeinkben mutatkozik meg leginkább Isten gyöngédsége

Ferenc pápa – 2017. december 14., csütörtök | 16:14

Ferenc pápa a gyöngédségről mint Isten meghatározó jegyéről beszélt december 14-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában. A napi olvasmány Izajás könyvéből és a zsoltár is Isten gyöngédségét dicséri.

Izajás úgy állítja elénk Istent, mint egy szerető apát, aki gyermekéhez finom hangon szól. Mindenekelőtt pedig megnyugtatja őt és megsimogatja: ne félj, én megsegítelek. Olyan, mintha Isten altatót akarna énekelni nekünk. A mi Istenünk képes rá! – mutatott rá a pápa. – Gyöngédsége apai és anyai. Sokszor mondta: ha egy édesanya el is feledkezik fiáról, én nem fogok elfeledkezni róla. Ő mélyen magában hordoz minket. Isten kicsinnyé lesz a párbeszédben, hogy megértsük őt és bízzunk benne, és Pál bátorságával mondhassuk neki: Apa, Abba… Apa. Ez Isten gyöngédsége.

Igaz, hogy Isten olykor megfed minket, Ő hatalmas, de gyengédségével odajön hozzánk és üdvözít minket. Ez misztérium és egyike a legszebb dolgoknak. A nagy Isten kicsinnyé lesz, és kicsinységében sem szűnik meg nagy lenni. Ebben a dialektikában a kicsi nagy lesz: ott van Isten gyöngédsége. A nagy kicsinnyé lesz, a kicsi pedig nagy. Karácsony segít nekünk, hogy ezt megértsük: abban a jászolban… Isten kicsiny – emelte ki a Szentatya.

Eszembe jut Aquinói Szent Tamás egyik mondata a Summa Theologiae első részéből – folytatta. – Amikor az isteni mibenlétét, a legistenibb dolgot keresi, azt mondja: »Non coerceri a maximo contineri tamen a minimo divinum est«, vagyis: ne ijedjünk meg a nagy dolgoktól, hanem számoljunk a kis dolgokkal. Ez isteni jellemvonás, a kettő együtt.

Isten nemcsak segít nekünk, hanem örömet, bőséget is ígér nekünk, hogy segítsen előrejutni. Isten nemcsak atya, hanem apa is – ismételte meg Ferenc pápa. – Tegyük föl magunknak a kérdést: Képes vagyok így beszélni az Úrral, vagy félek? Mindenki válaszoljon! Talán valaki azt kérdezi: Hol van Isten gyöngédségének teológiai helye? Hol találjuk meg igazán Isten gyöngédségét? Mikor nyilvánul meg leginkább Isten gyöngédsége? A sebekben. Az én sebeimben, a te sebeidben, amikor az én sebem az övével találkozik. Az ő sebeikben leltünk gyógyulásra.

A Szentatya utalt az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédre is – valaki lehajolt a rablók által összevert emberhez, ellátta sebeit és fizetett a gyógyításáért –, és rámutatott: itt van tehát Isten gyengédségének a teológiai helye: a mi sebeinkben.

A mai nap során gondoljuk végig az Úr felhívását: gyerünk, rajta, mutasd meg nekem a sebeidet! Be akarom gyógyítani őket! – biztatott csütörtök reggeli homíliája végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria