Ferenc pápa a szombat reggeli szentmisén azokért imádkozott, akik eltemetik a halottakat

Ferenc pápa – 2020. április 25., szombat | 15:08

A Szent Márta-ház kápolnájában április 25-én, Szent Márk evangélista ünnepén bemutatott szentmise elején gondolatban azok felé fordult a pápa, akik temetkezési szolgáltatásokkal elkísérik a koronavírus-járvány áldozatait. „Ma imádkozzunk együtt azokért, akik eltemetik a halottakat. Nagyon fájdalmas és nagyon szomorú az, amit tesznek. Közelről érzik a járvánnyal járó fájdalmat. Imádkozzunk értük!”

Ma Szent Márkot, a négy evangélista egyikét ünnepli az Egyház, aki nagyon közel állt Péter apostolhoz. Márk evangéliuma volt az első, amely elkészült. Egyszerű stílusban íródott, és nagy közelséget sugároz. Ha van egy kis időtök ma, vegyétek kezetekbe, és olvassátok el! – buzdított Ferenc pápa. Hozzátette: nem hosszú, de öröm olvasni, oly egyszerűséggel beszéli el Márk az Úr életét.

A napi evangéliumban, amely Márk evangéliumának lezárása, az Úr küldetést ad a tanítványoknak. Az Úr kinyilatkoztatta magát mint Üdvözítő, mint Isten egyetlen Fia. Kinyilatkoztatta magát egész Izraelnek és a népnek, kiváltképpen a tanítványoknak. Az Úr most elbúcsúzik: felvétetett a mennybe, és ott ül az Atya jobbján. Ám mielőtt eltávozik, megjelenik a tizenegy tanítványnak, és azt mondja nekik: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” Ez a hit missziós jellege – hangsúlyozta a pápa. – A hit vagy missziós, vagy nem hit. Mindig arra ösztönöz, hogy kilépjünk önmagunkból, hogy átadjuk, felkínáljuk a hitet, és ezt tanúságtétellel tegyük: menjetek, hogy az emberek lássák, hogyan éltek.

„Nagy a hitetlenség, az agnoszticizmus városainkban, mert a keresztényeknek nincs hite. Ha lenne, bizonyára átadnák az embereknek” – idézte egy európai város papját Ferenc pápa. Hozzátette: Hiányzik a missziós jelleg, mert a gyökereknél hiányzik a meggyőződés. „...keresztény, katolikus vagyok, de...” Olyan ez, mintha egy társadalmi jellemző lenne: a személyi igazolványba be van írva, mi a neved, és hogy keresztény vagy... Mintha pusztán egy adat lenne. Ez nem hit, ez egy kulturális jellemző. A hit kilépésre késztet, arra, hogy továbbadd.

Feltehetnénk a kérdést: Mindannyiunknak misszionáriussá kellene lennünk, és távoli országokba kellene utaznunk? Nem, ez csak a misszió egy része. Ha van hited, szükségszerűen arra ösztönöz, hogy kilépj önmagadból, és ezt a hitet megmutasd a társadalomban. A hit mindenkié: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” Ez nem prozelitizmust jelent, hanem megmutatja a kinyilatkoztatást, hogy a Szentlélek cselekedhessen az emberekben a tanúságtétel által. A szolgálat életmódot jelent. Ha azt mondom, keresztény vagyok, de pogányként élek, az nincs rendjén. Ez nem győz meg senkit. Ha azt mondom, keresztény vagyok, és úgy is élek, az vonzó. Ez a tanúságtétel – szögezte le a Szentatya.

Felidézte, hogy Lengyelországban egy diák megkérdezte tőle: „Az egyetemen sok ateista társam van, mit mondjak nekik, hogy meggyőzzem őket?” „Semmit – hangzott a válasz. – Az a legutolsó dolog, hogy mondj nekik valamit. Kezdj el úgy élni, hogy a tanúságtételed láttán megkérdezzék: Te miért élsz így?”

A hitet közvetíteni kell, de nem azért, hogy meggyőzzünk másokat, hanem hogy felkínáljunk egy kincset. Ez az alázatosság, amiről Szent Péter beszél (1Pét 5,5b–14): „Mindnyájan öltsétek magatokra az alázatosságot, mert Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad.” Hányszor előfordult az Egyházban, a történelemben, hogy olyan mozgalmak születtek, amelyek meg akartak győzni a hitről, téríteni akartak... Igazi prozeliták voltak. És hogy végezték? Korrupcióban – jegyezte meg Ferenc pápa.

Nagyon gyengéd ez az evangéliumi részlet. De hol van a bizonyosság? Hogy lehetek biztos abban, hogy ha kilépek önmagamból, termékeny leszek a hit átadásában? – vetette fel a kérdést a pápa. – Hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek, és csodákat műveltek majd. Az Úr pedig velünk lesz a világ végéig. Elkísér bennünket.

A hit átadásában mindig velünk van az Úr. Ha a hitet közvetítem, az Úr kísér; sosem vagyok ebben egyedül. A velem lévő Úr közvetíti a hitet.

Ígéretet tett: „Veletek leszek mindennap a világ végéig!” Imádkozzunk az Úrhoz, hogy segítsen úgy megélni a hitünket, hogy olyan legyen, mint a nyitott kapu: átlátható, nem prozelita, hanem olyan, amely megmutatja, hogy én ilyen vagyok. Ezzel az egészséges kíváncsisággal segítse az embereket, hogy eljusson hozzájuk az üzenet, amely üdvözíti őket – zárta reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria