Ferenc pápa távirata a metodista és a valdens egyház szinódusához

Kitekintő – 2014. augusztus 26., kedd | 13:26

A Torino melletti Torre Pellice községben, a valdens egyház központjában tartja közös szinódusát a metodista és a valdens egyház augusztus 24. és 29. között. Augusztus 24-én, vasárnap a két egyház összejövetelén felolvasták Ferenc pápa üzenetét, amelyet Pietro Parolin vatikáni bíboros államtitkár írt alá – írja a Vatikáni Rádió.

A pápa testvéri üdvözletét küldte a résztvevőknek, és biztosította őket lelki közelségéről. Imádkozik az Úrhoz azért az adományért, hogy Szűz Mária közbenjárására minden keresztény haladjon előre a teljes szeretetközösség felé, hogy tanúságot tegyenek az Úr Jézusról, felkínálva evangéliumának világosságát és erejét korunk emberének.

A szinódus egyik fő témája: „Az egyházak küldetése a válsággal küzdő Olaszországban és Európában”. A találkozón az ifjúság képzésével és a kultúrák közötti párbeszéddel, valamint az ökumenizmussal és a vallásszabadság olaszországi helyzetével is foglalkoznak. Fontos téma a reformáció 2017-ben esedékes 500. évfordulója megünneplésének előkészítése is.

„Mint minden keresztény egyháznak Európában, a metodista és a valdens egyház uniójának is szembe kell néznie a tanúságtétel újdonságával egy változó földrészen, ahol a szekularizáció és a kulturális átalakulás folyamatai tapasztalhatók” – nyilatkozta Eugenio Bernardini, a valdens egyház lelkésze.

Magyar Kurír