Ferenc pápa telefonon közelségéről biztosította az amerikai püspököket

Ferenc pápa – 2020. június 6., szombat | 14:18

Ferenc pápa június 3-án több telefonhívásban is imáiról és közelségéről biztosította az amerikai püspököket, és George Floyd tragikus halála kapcsán ismételten elutasította a rasszizmus és a kirekesztés minden formáját.

A Szentatya június 3-án felhívta telefonon José Gómez Los Angeles-i érseket, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) elnökét, hogy kifejezze közelségét és szolidaritását az amerikaikkal ebben a nehéz időszakban. A Szentatya elmondta, hogy imádkozik, különösen is Bernard Hebdáért, a Saint Paul-Minneapolis-i Főegyházmegye püspökéért és híveiért – tudatta püspöktársainak írt levelében a konferencia elnöke.

Ferenc pápa megköszönte a püspököknek az országszerte zajló tüntetések és tiltakozások kapcsán megfogalmazott megszólalásokat és a békés tetteket – az Egyház pásztori válaszát –, melyek George Floyd halálát követték. Imáiról és közelségéről biztosított mindenkit a következő napokra és hetekre – nyilatkozta a püspöki konferencia elnöke.

Floydot május 25-én este Minneapolisban igazoltatták a rendőrök, majd megbilincselték és lefogták, az egyik rendőrtiszt több mint nyolc percig térdelt a nyakán. A férfi a helyszínen meghalt. Az esetet követően országos tüntetések és zavargások kezdődtek az Egyesült Államokban.

Ferenc pápa nemcsak a Los Angeles-i érseket hívta fel június 3-án, hanem Mark Seitzet, az El Pasó-i (Texas) Egyházmegye püspökét is, miután a főpásztor csatlakozott a George Floyd halálát követő, rasszizmusellenes békés tüntetésekhez. A megyéspüspök az egyik helyi internetes oldal szerkesztőségének elmondta, hogy a Szentatyával 2–3 perc hosszan beszélgettek június 3-án délelőtt. A beszélgetés spanyol nyelven folyt, Ferenc pápa köszöntötte és közelségét fejezte ki a főpásztornak. Seitz püspök volt az első amerikai főpásztor, aki nyíltan csatlakozott a rasszizmus és a rendőrségi brutalitás ellen meghirdetett békés tüntetésekhez, mely tiltakozások országszerte zajlanak George Floyd halála óta. A megyéspüspök az egyházmegye papjainak egy csoportjával kilenc percig némán, térdelve imádkozott a tüntetések során június 1-jén.

Ferenc pápa a telefonhívások napján, a szerdai általános kihallgatás végén köszöntötte a különböző nyelvű híveket. Az angol nyelvű katolikusokhoz fordulva az amerikai George Floyd tragikus halála kapcsán rámutatott: el kell utasítani a rasszizmus és a kirekesztés minden formáját. Ezt aznapi Twitter-üzenetében is hangsúlyozta.

A pápa reagálva az Egyesült Államokban kialakult helyzetre hangsúlyozta: „Nagy aggodalommal követem a fájdalmas társadalmi szintű zavargásokat, amelyek ezekben a napokban zajlanak George Floyd tragikus halálát követően. Nem tolerálhatjuk a rasszizmus és a kirekesztés egyetlen formáját sem, nem hunyhatunk szemet felettük, miközben úgy teszünk, mintha minden emberi élet szentségét védelmeznénk. Ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy az utóbbi éjszakákon történt erőszak önpusztító és öncsonkító. Az erőszakkal nem érünk el semmit, de sok mindent elvesztünk.”

„Lélekben csatlakozom Saint Paul és Minneapolis egyházához az Egyesült Államokban, és velük imádkozom George Floyd és mindazok lelki üdvéért, akik a rasszizmus bűne miatt életüket vesztették. Imádkozzunk a lesújtott családok és a barátok vigaszáért, valamint a nemzeti megbékélésért és a vágyott békéért. A Guadalupei Miasszonyunk, Amerika édesanyja járjon közbe mindazokért, akik a békéért és az igazságosságért küzdenek földeteken és a világon.”

Forrás és fotó: Catholica.ro, Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria