Ferenc pápa a trentinói küldöttséghez: A családegyházak a keresztény értékek iskolái

Ferenc pápa – 2018. március 26., hétfő | 18:10

Március 24-én, szombaton délben Ferenc pápa az észak-olaszországi Trentino tartomány önkormányzati vezetőit fogadta a Kelemen-teremben, élükön Lauro Tisi trentói érsekkel.

A 110 fős delegáció az 540 ezer lakosú független tartományt képviselte, melynek területén az olasz mellett német, ónémet és ladin nyelvet is beszélnek.

Ferenc pápa hozzájuk intézett beszédében megbecsülését fejezte ki azon elkötelezettségükért, mellyel többek között olyan projekteket valósítanak meg és támogatnak anyagilag, melyek a zarándokok és látogatók vatikáni fogadását segítik. Nagy szükség van napjainkban is arra, hogy az evangélium erkölcsi tanításáról bátran tanúskodjanak. Terjesszék továbbra is a nyitott és testvéri élet kultúráját, családjaik legyenek kicsi családegyházak, melyek Jézus szaván, az Egyház szeretetén és az élet szolgálatán alapulnak. Ezek a családegyházak alkotják ugyanis az emberi és keresztény értékek iskoláit az új nemzedékek számára. Hintsék bátran továbbra is a szeretet evangéliumának magvait, ahová a gondviselés hívja őket – zárta rövid beszédét a pápa.

Trentino-Alto Adige a legészakibb olasz régió, mely északon hosszú szakaszon Ausztriával, észak-nyugaton pedig rövidebben Svájccal határos. Területe 13 ezer négyzetkilométer, lakosainak száma egy millió 60 ezer. Ez a régió majdnem teljes egészében hegyvidékkel borított, ez a magyarázata annak, hogy területéhez képest alacsony a népesség száma. A térség, melynek lakói olasz és német ajkúak vegyesen, a XIX. században az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt, de folyamatosan függetlenségre törekedett, amelyet 1919-re el is értek, amikor az Olasz Királysághoz csatolták a területet. Ezt követően, és a fasizmus terjedésével a német nyelvű iskolákat bezárták, a német nyelv nyilvános használatát tiltották. Ebben az időben (1939) a németül beszélő kisebbség igyekezett kivándorolni a Harmadik Birodalomba, de a második világháború kitörése ezt a kivonulást lelassította, az elvándoroltak harmada pedig a háború után visszatért a területre. A második világháború után Olaszországban Alto Adige lakossága vissza akart térni Ausztriához, Trentino lakossága pedig önállóságot követelt. Alcide De Gasperi olasz és Karl Gruber osztrák külügyminiszter 1946-ban megegyezést írtak alá, mely garantálta Trentino-Alto Adige térségének az önállóságát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria