Kopt katolikus pap lett Ferenc pápa új személyi titkára

Ferenc pápa – 2014. április 19., szombat | 9:07

A Szentatya új személyi másodtitkára Yoannis Lahzi Gaid atya, a Vatikáni Államtitkárság munkatársa lett - tájékoztat a Vatikáni Rádió.


Mostantól Fabián Pedacchio argentin atya a pápa első személyi titkára lesz; ezt a pozíciót eddig a máltai Alfred Xuereb prelátus töltötte be, aki korábban XVI. Benedek második személyi titkára volt. Xuereb prelátust a pápa márciusban kinevezte a Gazdasági Titkárság főtitkárává. Az új második személyi titkár, Gaid atya már világszerte ismert arról, hogy ő fordítja a pápa katekézisét arab nyelvre a szerdai általános kihallgatásokon. Ez az első alkalom, hogy egy nem latin rítushoz tartozó papot nevez ki a pápa a személyi titkárságára. Gaid atya kopt katolikus.

Yoannis Lahzi Gaid 1975-ben született Kairóban egy nyolc gyermekes kopt katolikus család harmadik szülötteként. Gaid atya az Államtitkárság első szekciójának munkatársa. Már korábban is együttműködött a pápával az arab nyelvű küldöttségek és államfők látogatásakor a pápa tolmácsaként. A szerdai általános kihallgatásokon ő olvasta fel az Evangéliumot és a pápa katekézisét arab nyelven.

Gaid atya arab anyanyelvén túl beszél olaszul, franciául, angolul. Miután Kairóban elvégezte a kopt katolikus szemináriumot, Rómában tanult a Pápai Keleti Intézetben, ahol keleti kánonjogból szerzett doktorátust. Ezt követően Róma közelében Latinában végzett plébániai lelkipásztori tevékenységet, majd elvégezte az Egyházi Akadémiát és 2007-ben belépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába.

Először Afrikában, Kongóban és Gabonban teljesített szolgálatot, majd a bagdadi és ammani nunciatúrán. Három évvel ezelőtt kezdett a Vatikáni Államtitkárságon dolgozni. 2011-ben személyes kezdeményezésére nyílt levelet küldött az Al Azhar imámjának, amelyben leírta a keresztény közösség szenvedéseit az alexandriai kopt ortodox közösség elleni terrortámadásokat követő napokban.

Mióta visszatért a Vatikánba, Gaid atya a Szent Márta-házban lakik. Itt lehetősége volt megismerkedni Ferenc pápával. Ez az első alkalom, hogy Róma püspöke különleges titkárságára egy keleti katolikus rítusú, arab anyanyelvű papot nevez ki. Ez a kinevezés jelzi a Közel-Kelet iránti figyelmet az arab és a muzulmán világgal való párbeszéd érdekében, és a lelki közelséget a keleti keresztény közösségekhez, amelyek nehéz helyzetben élnek. Jelentős az is, hogy a pápa munkatársa a vatikáni diplomáciai szolgálatból érkezik – írja a Vatican Insider.

Fabián Pedacchio atya, a pápa első személyi titkára tovább folytatja szolgálatát a Püspöki Kongregációnál és Lahzi Gaid atya is az Államtitkárságon. Ferenc pápa számára a titkár modellje egy szinte láthatatlan személy, aki nem kíséri el nyilvános programjaira.

Magyar Kurír