Ferenc pápa újabb pénteki meglepetése: látogatás Róma egyik SOS gyermekfalujába

Ferenc pápa – 2016. október 15., szombat | 17:00

A Szentatya az irgalmasság szentévében rendszeresen meglepetéslátogatásokat tesz különböző intézményekben. Október 14-én ellátogatott Róma egyik SOS falujába. Az itt élő családok a társadalmi szervezetek és bíróságok jelzésére személyes és családi problémákkal küzdő gyermekeket fogadnak be.

Az SOS falu, mely mindössze öt házból áll, Róma nyugati peremvidékén, Boccea kerületben található, tágas zöldövezet veszi körül, focipályával és játszótérrel. A családok mindegyikében legfeljebb hat kisfiút vagy kislányt fogadnak be 12 éves korig, egy „SOS Mama” felügyelete alatt. A falut úgy építették fel, hogy figyelemmel kísérhessék és segíthessék a gyermekek fejlődését, éppen úgy, ahogy az egy családban történik. A gyerekek járnak iskolába, plébániai hitoktatásra és sportfoglalkozásokra, önkéntesek és szakemberek segítik őket mentális fejlődésükben és abban, hogy képesek legyenek tartós emberi kapcsolatokat teremteni, így érkezzenek el az önálló és független felnőttkorba. Az SOS gyermekfaluban él néhány idősebb fiú és lány is, akik jelenlétükkel és példájukkal segítik a kisebbeket.

Az SOS gyermekfalu az Ausztriában 1949-ben alapított modell alapján született. Maria és Paolo, a római falu vezetői a találkozás során felidézték Ferenc pápának az osztrák orvostanhallgató, Hermann Gmainer történetét, aki mély megrendüléssel tapasztalta, hogy a háború után milyen sok gyermek maradt árván. Számukra nyitotta meg az első SOS gyermekfalut, mely aztán a későbbiekben a meleg, családias befogadás modelljéül szolgált. Ez a modell a személyes családi kapcsolatok révén igyekszik elkerülni és kivédeni az intézményes árvaházak hátrányait és hiányosságait.

A gyerekek megmutatták a Szentatyának szobáikat, játékaikat, Ferenc pápa meghallgatta történeteiket, elbeszélgetett velük, és elfogadva meghívásukat velük uzsonnázott.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria