Ferenc pápa üzenete XIX. Nerszész Péter pátriárka temetésére

Ferenc pápa – 2015. július 2., csütörtök | 14:15

Ferenc pápa XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka temetésére üzenetet küldött Bejrútba, amelyet június 30-án délután Leonardo Sandri bíboros olvasott fel a szertartáson a bejrúti Szent Illés prófétáról és Világosító Szent Gergelyről nevezett székesegyházban. A Vatikáni Rádió híre.



KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pátriárka 2015. június 25-én, szívrohamban hunyt el. A temetési szertartást Krikor Ghabroján, a franciaországi örmény katolikus eparchia nyugalmazott püspöke vezette, aki a keleti kánonjog szerint átvette a patriarkátus adminisztrátori hivatalát, az ő feladata, hogy összehívja és előkészítse a pátriárkaválasztó szinódust. A temetési szertartáson jelen voltak a politikai és diplomáciai élet, valamint az összes keleti egyház képviselői, ez utóbbiak között Besára Butrosz al-Ráhí maronita pátriárka és az örmény apostoli Kilikiai Nagy Ház katolikosza, I. Aram.

A patriarkátus adminisztrátorának, Krikor Ghabroján püspöknek küldött francia nyelvű pápai üzenetet Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa olvasta fel. Ferenc pápa emlékezik az örmény katolikus pátriárkával való találkozására, amikor megemlékeztek az örmény népirtásról (Mec Jeghern), és Nareki Szent Gergelyt az egyetemes egyház doktorává avatták. „Ezek az események Szent Péter apostol ereklyéinél mintegy a csúcsát jelentették az önök Feje és Atyja (Caput et Pater) hűséges életútjának” – állapítja meg Ferenc pápa. Majd részletezi Nerszész Péter pátriárka apostoli tevékenységét: Krisztusra, a Sziklára alapozta hithirdető tevékenységét, gondoskodott a papság folyamatos képzéséről a nehéz körülmények között. Arra törekedett, hogy a történelem során ne feledjék az örmény nép szenvedéseit, a vértanúk tanúságát, és hogy Krisztus segítségével létrejöjjön a kiengesztelődés, a lelkek és a népek mély sebeinek gyógyulása.


Nerszész Péter pátriárka boldogan megélhette az örmény néppel együtt, hogy Nareki Szent Gergelyt az Egyház ragyogó doktorává avatták. Régóta vágyott arra, hogy e nagy szent lelki kisugárzása példakép legyen a pásztorok és a hívek számára. Meg volt győződve arról, hogy Nareki Szent Gergelyben mindenki felismerheti azokat a csodákat, amelyeket az Úr képes végbevinni a neki megnyíló szívekben, a mindennapok egyszerűségében, hogy így állandó közbenjárással szolidárisak legyenek az emberiség drámájával.


„Nerszész Péter pátriárka öröksége arra szólít bennünket, hogy kérjük a Szentlelket: újítsa meg az örmény katolikus egyház arculatát a pásztorok és a hívek elkötelezettségével. Minden Irgalmasság Atyjára bízzuk a fáradalmakat, amelyek az örök haza felé vezető úton zarándoklók gyengeségeiből és törékenységéből fakadnak.” Ferenc pápa végül szívből jövő apostoli áldását küldi az elhunyt katolikus pátriárka rokonaira és a temetésen részt vevőkre, és Isten Anyja oltalmát kéri, Nareki Szent Gergely szavaival könyörögve Nerszész Péter lelki üdvéért:

„Könyörgünk, Uram, könnyekkel teli sóhajtozással,
teljes lelkünkből, ó dicső teremtő hatalom,
együtt érző Lélek, lerombolhatatlan, teremtetlen, örök,
közbenjárónk az irgalmas Atyánál
kimondhatatlan sóhajtozással.
Védelmezd a szenteket, tisztítsd meg a bűnösöket, átalakítva őket élő és éltető templomokká, amint ez magasságbeli Atyádnak tetszik.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Krikor Badichah

Szakmai lektor: Zsigmond Benedek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria