Ferenc pápa videoüzenetet küldött Japánba közelgő apostoli látogatása előtt

Ferenc pápa – 2019. november 19., kedd | 19:58

Ferenc pápa november 23. és 26. között tartózkodik majd a szigetországban. November 18-án, hétfőn tették közzé a japán népnek küldött videoüzenetét, melyben szót emelt az atomfegyverek használata ellen, a különböző vallási hagyományok közötti testvéri párbeszédért, valamint közös otthonunk, a Föld védelme érdekében.

Miközben közelgő japán apostoli utamra készülök, a barátság szavaival szeretnék hozzátok szólni – kezdte üzenetét Ferenc pápa. – Látogatásom témájául a „Védelmezni minden életet” mottót választottam. Ez a szívünkben támadó erős ösztön – minden ember méltóságának és értékének a védelme – különleges erőt ad a békés együttélést fenyegető veszélyekkel szemben, amivel ma a világnak szembe kell néznie, különösen is a fegyveres konfliktusokkal.

Országotok tudatában van a háború okozta szenvedéseknek. Veletek együtt imádkozom, hogy az atomfegyverek pusztító ereje soha ne szabaduljon el az emberiség történetében. Az atomfegyverek használata erkölcstelen – szögezte le a pápa videoüzenetében. – Tudjátok, milyen fontos a párbeszéd, főként a különböző vallási hagyományok között, a testvériség kultúrájának építése, ami segíthet túllépni a megosztottságon, elősegíti az ember tiszteletét és támogatja minden nép átfogó fejlődését. Bízom benne, hogy látogatásom bátorít benneteket, hogy a kölcsönös tisztelet és a találkozás útján haladjatok, mely biztos és tartós békéhez vezet. A békének megvan az a szépsége, hogy amikor valóságos, akkor nem hátrál meg.

Lesz majd alkalmam megcsodálni országotok csodálatos természeti szépségét, és kifejezésre juttatni a közös vágyat, hogy megerősítsük az élet védelmét. Ez magában foglalja a Földet, közös otthonunkat, amelyet oly szépen jelképez a kultúrátok a virágzó cseresznyefákkal.

Tudom, hogy sokan fáradoznak látogatásom előkészítésén, őszintén köszönöm az erőfeszítéseket.

Abban a reményben, hogy az együtt töltött napok gazdagok lesznek kegyelemben és örömben, imádságomról biztosítalak benneteket. Kérlek benneteket, hogy ti is imádkozzatok értem – mondta Ferenc pápa Japánba küldött videoüzenete végén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; popeinjapan2019.jp

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria