Ferenc pápa: A világ szabaduljon meg a halálbüntetéstől

Ferenc pápa – 2015. március 20., péntek | 18:45

Ferenc pápa átadta levelét a halálbüntetés elleni nemzetközi bizottság küldöttségének, amelyet pénteken kihallgatáson fogadott a Vatikánban – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

„A halálbüntetés az emberi élet, Isten ajándékának szentsége elleni sértés. Büntetőjogi szempontból is kudarc, mert az igazságot sohasem érhetjük el egy ember megölése által.” Ezekkel a gondolatokkal foglalt állást Ferenc pápa a halálbüntetés ellen. Annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan minden büntetési rendszerből törlik majd. A pápa átadta levelét a halálbüntetés elleni nemzetközi bizottság küldöttségének, amelyet pénteken kihallgatáson fogadott a Vatikánban.

Egy elítélt megölése nem tesz igazságot

A halálbüntetés kegyetlen, embertelen, lealacsonyító. Nincs olyan bűntény a világon, amelyet ellensúlyozhatnánk a halálbüntetéssel. Egy elítélt megölése nem tesz igazságot, mert a valódi igazságosság mindenkinek megadja a lehetőséget a megváltozásra – hangsúlyozza levelében a Szentatya. Köszönetét fejezi ki azért a küzdelemért, amelyet a halálbüntetés felfüggesztéséért, eltörléséért folytatnak.

A halálbüntetés ellentétes az emberségesség és az isteni irgalmasság szellemével

Ferenc pápa az egyház álláspontját emelte ki a kérdésben: Krisztus követői számára az élet szent, mert az ember teremtmény, akit Isten egyedülálló szeretettel szeret. Isten a bűnös vétkének megbánását akarja, nem a halálát. A gyilkos nem veszti el személyének méltóságát, és Isten ennek a garanciája – írja a Szentatya Káin bibliai történetére utalva. A halálbüntetés ellentétes az emberségesség és az isteni irgalmasság szellemével, amely az igazságszolgáltatás modellje kellene, hogy legyen. Az ítélet előtti szörnyű várakozás és a halálbüntetés végrehajtása közötti időszak „kínzás”, amely egy igazságos eljárás nevében általában hosszú évekig tart, és a kivégzésre várakozás ideje nem ritkán betegségekhez és őrülethez vezet.

A halálbüntetés nem szolgáltat igazságot az áldozatoknak

Ferenc pápa elítéli a halálbüntetés politikai célú felhasználását a totalitárius rezsimek és a fanatikus csoportok által, amely eszköze a politikai ellenfelek, a kisebbségek, illetve a veszélyesnek bélyegzett személyek megsemmisítésének. Gyakran a keresztények fizetnek életükkel ezért, akik az új vértanúink. A halálbüntetés nem szolgáltat igazságot az áldozatoknak, hanem a bosszúra ösztönöz. Az igazságosságot sosem érhetjük el a személy meggyilkolása által – figyelmeztet a pápa.

A halálbüntetés alkalmazása nem ad lehetőséget a megváltozásra

Az emberi igazságszolgáltatás nem tökéletes, és a halálbüntetés alkalmazásával megtagadja a lehetőséget a megváltozásra és az okozott kár helyrehozására, a vallomásra, amelyen keresztül az ember kifejezi belső megtérését. Ferenc pápa erős kritikával illeti azokat a vitákat, amelyeket a megölés módjáról folytatnak, hogy hogyan lehet azt jobban csinálni. Nincs emberséges módja egy másik személy meggyilkolásának. Az életfogytiglani büntetés kapcsán pedig rámutat, hogy az rejtett halálbüntetés, mert a szabadságon túl az embert meg akarja fosztani a reménytől is. A büntetési rendszer elveheti a bűnös idejét, de a reményét sohasem! – hangsúlyozza Ferenc pápa.

Javítani kell a börtönbeli körülményeket

Beszéde végén Ferenc pápa megállapította, hogy növekszik a közvéleményben a halálbüntetéssel szembeni ellenszenv. Minden keresztény és jóakaratú ember arra kapott meghívást, hogy ne csak a legális és illegális halálbüntetés eltörléséért küzdjön, hanem a börtönbeli körülmények javításáért is a szabadságuktól megfosztott személyek emberi méltóságának tiszteletben tartása érdekében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria