Ferenc pápánál jártak a tordaszentlászlói református gyülekezet tagjai

Külhoni – 2016. október 6., csütörtök | 17:30

A zarándokcsoport október 4-én részt vett a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában tartott szentmisén, október 5-én pedig a Szent Péter téren az általános kihallgatáson. A Kolozs megyei község református gyülekezetének tagjait lelkészük, Balázs Attila tiszteletes vezette.


A Vatikáni Rádió magyar adását hallgatva ismerkedett meg az erdélyi Tordaszentlászló református gyülekezete Ferenc pápa tanításával. A szerkesztőség vezetőjével, Vértesaljai László jezsuita szerzetessel kialakult személyes kapcsolat nyomán született meg az ötlet, hogy a gyülekezet ellátogasson Rómába, és találkozzon a Szentatyával.

Október 4-én a református zarándokok részt vettek a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában tartott szentmisén, melyet Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök mutatott be. A mise végén Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet üdvözölte a csoportot.

Ezt követően a bazilikában fogadta őket Avelino González, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa nyugati osztályának felelőse, aki a Szentszék részéről a református egyházakkal folytatott ökumenikus párbeszéd felelőse. Az amerikai származású González atya érdeklődéssel hallgatta a tordaszentlászlóiak történetét, valamint az Erdély nemzetiségi és vallási viszonyairól szóló rövid tájékoztatást.

Ferenc pápával az október 5-i általános kihallgatáson találkozhatott a csoport, mely kiemelt figyelmet kapott. Balázs Attila tiszteletest, aki lelkészi palástban jelent meg a Szent Péter téren, a Szentatya a kihallgatás végén külön is köszöntötte.

Forrás és fotó: Magyarorszagszentszek.blogspot.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria