Ferenc pápa ötszáz vallási vezetővel és menekültekkel ebédelt Assisiben

Ferenc pápa – 2016. szeptember 20., kedd | 19:01

A „Szomjazzuk a békét – Vallások és kultúrák párbeszédben” című, a Szent Egyed közösség által szervezett vallásközi béketalálkozó utolsó napjára ellátogatott Ferenc pápa, találkozott a felekezetek vezetőivel, és beszédet mondott a Szent Ferenc-bazilikában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kedden reggel, Assisibe való indulása előtt a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Ferenc pápa a békéért való imádság fontosságáról beszélt: imádkoznunk és sírnunk kell a békéért, meg kell hallanunk a szegények kiáltását, gondolnunk kell a háborúban szenvedő emberekre – hangsúlyozta.

Délelőtt fél 11-kor indult a pápa a Vatikánból helikopterrel. A Santa Maria degli Angeli sportpályájáról fél 12-kor közvetlenül az assisi Szent Konventbe ment, ahol Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, II. Ignác Efrém, Antióchia szír ortodox pátriárkája, Justin Welby anglikán prímás, Riccardo Di Segni római főrabbi és Abbász Shuman, a kairói al-Azhar egyetem és szunnita vallási központ elnökhelyettese fogadta.


Ezt követően Ferenc pápa külön-külön üdvözölte először a menekülteket, majd a vallási vezetőket – a vallások közti párbeszéd szimbolikus képe volt a hosszan tartó jelenet, ahogyan sorban, egyenként köszöntötte a különböző keresztény felekezetek, világvallások képviselőit, a politikai és kulturális élet szereplőit. Mindenkinek a szemébe nézett, egy atya gyengédségével szólt hozzájuk, megsimogatta és megáldotta a gyermekeket és a kerekesszékben ülőket. 

A jelen lévő vallási elöljárók az elmúlt három napban együtt gondolkodtak napjaink sürgető kérdéseiről, a háborúról, a terrorizmusról, a migrációról, a szegénységről, a teremtett világ védelmének szükségességéről. A kerekasztal-beszélgetésekre és az ünnepségekre tizenkétezer zarándok érkezett Assisibe.

A közös ebéden a vallási vezetőkön kívül részt vett huszonöt menekült is, akik Szíriából, Ghánából, Pakisztánból, Nigériából, Eritreából és más háborútól, szegénységtől szenvedő országokból érkeztek Olaszországba.

Az ebédet követően a Szentatya külön-külön találkozott Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, II. Ignác Efrémmel, Antióchia szír ortodox pátriárkájával, Justin Welby anglikán prímással, Zygmunt Bauman lengyel szociológus-filozófussal, az indonéz Din Syamsuddin professzorral, aki az Ulémák Tanácsának elnöke, valamint David Rosen ír főrabbival.

A béke városaként ismert Assisi a Szomjazzuk a békét. Vallások és kultúrák párbeszédben nevű nemzetközi vallásközi találkozót látta vendégül. A világvallások vezetői évente egyszer találkoznak a Szent Egyed közösség szervezésében, mindig más városban folytatnak párbeszédet és imádkoznak együtt a békéért. 1986-ban II. János Pál  Assisibe hívta a világvallások képviselőit, ennek a találkozónak a szellemiségét viszi tovább évről évre ez a találkozó, amelynek egyre több résztvevője van, akik közül sokan már régi ismerősként, barátként töltenek együtt évente három napot. 

Az idei találkozóra többek között Assisibe érkezett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Justin Welby, Canterbury érseke, anglikán prímás, II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája, Riccardo Di Segni római főrabbi, számos keresztény, muszlim, zsidó, buddhista, sintoista és más vallási vezető. 

Kilenc vallás több mint négyszáz képviselője, a politikia és kulturális élet szereplői és mintegy tizenkétezer zarándok érkezett az umbriai városba. Közöttük néhány Nobel-békedíjas is: Mairead Maguire észak-ír pacifista, aki 1976-ban kapta az elismerést, Jody Williams amerikai emberjogi aktivista, Tavakkul Karman, a jemeni ellenzéki mozgalom egyik vezéralakja és a 2015-ös kitüntetett, tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett két tagja.

Fotó: Santegidio.org; Corrieredellasera.it; Famigliacristiana.it

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria