Film készült az üldözött zsidók előtt megnyitott római kolostorokról

Kultúra – 2015. március 30., hétfő | 19:15

A dokumentumfilmben túlélők és szerzetesek beszélnek arról, mi történt a náci vészkorszak idején a klauzúrás kolostorokban, amelyek – feltehetően XII. Piusz pápa kérésére – megnyitották kapuikat, és befogadtak ötezer üldözöttet – írja a Vatican Insider.

Antonello Carvigiani készítette a dokumentumfilmet, amelyet április 1-jén mutat be a TV2000 olasz katolikus televízió. A pápa így akarja – már címe elárulja, hogy az üldözött zsidók befogadása a klauzúrás kolostorokba nem nyílt rendelkezés, inkább egy javaslat, hívás eredménye volt. Nagy jelentőséggel bíró kérés, amely valószínűleg XII. Piusz pápától ered.

A képsorok négy olyan kolostorba vezetik be a nézőt, amelyet megnyitottak a menekülők előtt. Két túlélő tesz tanúságot, mindketten fiatalon élték át az üldöztetést. Megszólalnak klauzúrás nővérek is, akik rendtársaiktól hallották, mi történt kolostorukban abban a nehéz történelmi időben. Ezekben a szerzetesi intézményekben azóta is őrzik a korabeli naplókat, kéziratokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy az üldözötteket a rendi elöljárók kérésére fogadták be és vették körül gondoskodó szeretettel. Az iratokban többször említik a pápát és Giovanni Battista Montini érseket, a vatikáni helyettes államtitkárt, aki XII. Piusz pápa közvetlen munkatársa volt.

A film nem átírja a történelmet, hanem megmutatja egy olyan oldalát, amelyről eddig keveset beszéltek. A szerzetes nővérek történetei, a túlélők elbeszélései, a naplórészletek bemutatják, milyen volt a hétköznapi élet ezekben a kolostorokban a német megszállás idején. Kiderül például, hogy a nővérek időnként kölcsönadták szerzetesi ruháikat a zsidó fiataloknak, hogy a kolostorok kerengőjében észrevétlenül maradva szívhassanak egy kis friss levegőt.

A Gyermek Máriáról elnevezett szerzetesközösség háborús naplójában olvashatjuk: „Mindennap jött egy újabb kérés, időnként a Szentatya államtitkárságáról egy telefonhívás, amellyel a Vatikánba hívták a rendi elöljárót, és mindig ugyanabból az okból: egy üldözött ember, egy befogadásra, védelemre, segítségre szoruló család miatt. A pápa képviselőit nem lehetett visszautasítani...”

A Hétfájdalmú Szűz Mária-kolostor feljegyzéseiben szerepel, hogy a szerzetesi intézmények nagy veszélynek voltak kitéve, amikor megnyitották kapuikat, hogy életeket mentsenek meg. „Ez volt XII. Piusz Szentatyánk kívánsága, amely azonban nem jelentett kötelezettséget. Elsőként ő maga fogadta be a menekülőket a Vatikánba, Castel Gandolfóba és a lateráni bazilikába” – írják.

Egyetlen kiadott rendelet sem tanúsítja, hogy a pápa szót emelt volna a témában, és valószínűleg nem is fog már előkerülni ilyen dokumentum. Kétszáz római kolostor nyitotta meg a kapuit – több helyen feloldva a klauzúrát –, és fogadott be több mint ötezer üldözöttet: ez annak a jele, hogy jelzés érkezhetett fentről. Befogadni a zsidókat és a nácik által üldözötteket azt jelentette, hogy életveszélynek teszik ki a szerzeteseket, szerzetesnőket. Ezért nem született rendelet, csak egy hívás, egy kérés volt. Pacelli pápa ezt a véleményét nyilvános felszólalásai során is kifejezésre juttatta, a háború idején beszélt arról, hogy örül, ha befogadhatja az üldözötteket.

Fotó: Sanfrancescopatronoditalia.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria