Film készült Dorotea de Chopiteáról, „Barcelona szegényeinek anyjáról”

Kultúra – 2017. január 8., vasárnap | 17:02

Születésének kétszázadik évfordulóján dokumentumfilmet forgattak Spanyolországban Dorotea de Chopiteáról, aki Don Bosco kortársaként és barátjaként talán a legtöbbet tette a 19. századi Barcelonában a szociális munka elterjesztéséért.

Dorothea de Chopitea szalézi munkatárs és nagyvonalú jótevő volt, aki minden erejével támogatta Don Bosco szalézi műveit. Minden társadalmi szolgálata szilárdan gyökerezett mély katolikus hitében. Ő volt az első szalézi munkatárs, akinek a boldoggá avatási eljárását megindították 1827-ben. II. János Pál pápa nyilvánította tiszteletreméltóvá 1983. június 9-én.

A Dorotea de Chopitea, una señora de Barcelona (Dorothea de Chopitea, Barcelona hölgye) című film bemutatóján, december 16-án Cristóbal López a szaléziak nevében megköszönte az alkotók munkáját. Kiemelte, hogy Dorothea de Chopiteának köszöhető, hogy a szaléziak letelepedtek Barcelonában.

Dorothea de Chopitea egyidős volt Don Boscóval, 1816. június 5-én született Santiago de Chilében, előkelő, tehetős spanyol családban. Hároméves volt, amikor családja politikai okokból Barcelonába költözött. Tizenhat éves korában férjhez ment egy gazdag kereskedőhöz, José Maria Serrához. Ő is Chilében született, egy katalán családban és később az egyik alapítója lett a Bank of Barcelonának és a Maquinista Terrestre y Marítima fémfeldolgozónak. A boldog házasságából hat leány született, akik közül az egyik meghalt 16 évesen, a többiek mind jó keresztények és példás családanyák lettek.


Dorotea de Chopitea legfőbb erénye a jótékonyság volt. „Isten alamizsnása” nagyobb mértékben áldozott vagyonából, mint bárki más Barcelonában abban az időben. A szegények szeretete állt nála az első helyen, meg volt győződve róla, hogy szükség van a peremre szorultakért végzett munkára. 1882-ben, miután megözvegyült, kellőképpen gondoskodott gyermekeiről, de férje vagyonának felét a szegények javára fordította: kórházakat, iskolákat, műhelyeket és sok egyéb szociális intézményt létesített. „A pénz azért van, hogy a szegényeknek segítsünk vele” – mondta.

Ugyanebben az évben levelet írt Don Boscónak, amelyben az állt, hogy a fiatal Szalézi Társaságra Barcelonában széles munkaterület vár. A fiatal munkásokat és az elhagyott utcagyerekeket kívánta a szaléziak gondjaira bízni. Telkeket vásárolt és a szociális munkához épületeket emeltetett. A férfirend számára Barcelona szívében iskolát és oratóriumot létesített, a Segítő Szűz Mária Leányaira pedig egy óvoda vezetését bízta rá.

1886-ban, Dorothea Chopitea sürgető meghívására Don Bosco elment Spanyolországba. Dorothea asszony nagyszámú hölgycsoport élén már a pályaudvaron várta őt, saját kocsiján a palotájába vitette és családja körében, meleg szeretettel gondoskodott vendégéről.

Dorotea de Chopitea 1891. április 3-án halt meg Barcelonában, 75 évesen, lányaival, vejeivel és unokáival örülvéve. Szinte minden holmiját a rászorulókra hagyta. Földi maradványai Sarriában, a Segítő Szűz Mária-szentélyben nyugszanak. A szaléziak legnagyobb spanyolországi jótevőjét és szalézi munkatársat a „Barcelona szegényeinek anyja” néven tisztelték.


Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria