Filmfesztiválok a tavasz kapujában

Kultúra – 2019. március 1., péntek | 16:32

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői március első hétvégéjén extra vetítéssorozatot tartanak: a most látható filmek nagy része egy vagy több díjjal zárta a fesztivált. Február 27. és március 8. között pedig a legfrissebb francia és frankofón alkotások érkeznek hazánkba.


Díjnyertes dokumentumfilmek a valóságból

Kiemelkedően nagy érdeklődés mellett zajlott január 28. és február 3. között az 5. alkalommal megrendezett Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Hogy a szervezők jól végezték a munkájukat, azt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy sok vetítésre már több nappal korábban elfogytak a jegyek. A fesztiválok varázsát az is adja, hogy a programban szereplő filmek közül később nem mindegyiket lehet látni a televízióban vagy moziban. Ha nemzetközi merítésből származó dokumentumfilmekről van szó, akkor még inkább igaz ez.

A fesztivál szervezői március első hétvégéjén extra vetítéssorozattal köszönik meg a nézőknek a kimagasló részvételt, s egyúttal újabb alkalmat kínálnak azok számára, akik lemaradtak egy-egy filmről. Ennek a hazai gyakorlatban egyedülálló lehetőségnek az előnye, hogy már korántsem zsákbamacska, mire ül be az ember, hiszen a most vászonra kerülő filmek nagy része egy vagy több díjjal zárta a fesztivált. A programba bekerült kreatív dokumentumfilmek Földünk jelenéről szólnak, valóságunk fontos kérdéseit feszegetik. Távoli világokba utazhatunk, ahová másként nem juthatnánk el, és a kínálatban olyan filmek is szerepelnek, amelyek tabutémákhoz nyúlnak, bátran, értő kézzel. Az Oscar-jelölt Apákról és fiaikról című filmmel együtt összesen 12 alkotás kerül vászonra a három nap során. Olyan filmekről van szó, amelyek szórakoztatnak, megérintenek, gondolkodóba ejtenek vagy éppen erőt adnak a hétköznapokhoz.

A nyugdíjas zsűri és a Meztelen igazság kategória különdíját Tisztogatók című film nyerte el, amely az internet ismeretlen bugyraiba vezeti el nézőit, és a digitális világ nyugtalanító kérdéseit feszegeti. Vajon kik döntenek arról, hogy milyen tartalom minősül veszélyesnek az információs sztrádán? Kik ők? Félhomályos, légkondis szobákban ücsörögnek bőrfotelekben? A film a világhálón túlmutató, alapvető kérdéseket is felvet: Mitől minősül egy kép művészi alkotásnak vagy éppen propagandának? Hol a határ a közösségi médiában a szabadság és a cenzúra között?

A Meztelen remény kategória fődíját a Túl minden határon kapta. A ritmikus gimnasztika sok szépséget, ügyességet és kecsességet felmutató sportág. Egy karrierje csúcsán lévő orosz versenyző személyes drámája óriási kontrasztot teremt mindehhez.

Lebilincselő és minden várakozást felülmúló film a Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, amely a Meztelen üzenet szekció fődíját kapta. A bemutatóvetítés utáni beszélgetés során a száműzetésben élő rendezőtől megtudhattuk, hogy a filmet a legnagyobb titokban forgatták, és a nyersanyagot kódolt állományokban csempészték ki a Kínát a külvilágtól védő digitális tűzfalon fúrt réseken át. A főhős élete eközben folyamatosan veszélyben volt.

Szívhez szóló történetet mutat be az América című, Spanyolországban játszódó film, amely a Meztelen szenvedély kategória legjobbja lett. Diego, a fiatal artista mindent megtesz azért, hogy nagymamája örömére összehozza a családtagokat.

A vetítéssorozatra március 1. és 3. között a Cinema City Aréna moziban kerül sor. Egy film több időpontban is látható lesz. Részletes program a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál honlapján.

A francia filmek szerelmeseinek

A francia filmekre magától értetődően oda szoktunk figyelni, hiszen a francia mozi az európai filmtörténetben is kitüntetett helyet foglal el. Február 27. és március 8. között a legfrissebb francia és frankofón alkotások érkeznek hazánkba a 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében. A több mint egy hét során  Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel és Audrey Tautou alakítását is élvezhetjük Budapesten a Corvin, a Toldi, a Puskin moziban és a Francia Intézetben, illetve az ország tizenkét vidéki városában. A legkülönlegesebb vetítési helyszín a Széchenyi Fürdő lesz, ahol más alkotások mellett egy alkalommal látható lesz a fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók is. A hat César-díj-jelöléssel büszkélkedő film nagy közönségsikert hozott Franciaországban. Hogy a jelölésekből hányat vált díjra, az csak a lapzárta után derül ki.

Hol van az megírva, hogy a szinkronúszás a nők privilégiuma? Garantált a vígjáték sikere, ha egy csapat középkorú, pocakosodó férfi úgy próbálja a kezébe venni a sorsát, hogy beleveti magát a vízbe. Hasizomfejlesztés indul! Március 2-án este a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda kültéri termálmedencéjében a közönség a film vetítése közben mindjárt ki is próbálhatja az ellesett gyakorlatokat.

Omar Syt mindenki megszerette az Életrevalókban (2011). Most a  Yao című filmben egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A film a címét egy tizenhárom éves kisfiúról kapja. Yao (Lionel Louis Basse) bármit megtenne azért, hogy találkozzon a távolból csodált bálványával. A kisfiú rajongása annyira megindítja a sztárt, hogy kibújik a kötelezettségei alól, és maga viszi haza a gyereket a falujába. A bemutatóra Budapestre látogat a film rendezője, Philippe Godeau,  aki nemcsak a nézők kérdéseire felel majd a vetítés utáni közönségtalálkozón, hanem mesterkurzust is tart.

Claire Darling utolsó húzása című film történetét Catherine Deneuve és lánya, Chiara Mastroianni játssza. A nyár első napjának reggelén Claire Darling arra ébred, hogy valószínűleg ez lesz élete utolsó napja. Ezért úgy dönt, hogy megszabadul a földi javaitól. A különös kirakodóvásár hírére pedig húsz éve nem látott lánya, Marie is hazatér.

A frankofón fesztivál nem csupán a filmnapok ideje alatt tart: egész márciusban komoly- és könnyűzenei, valamint jazz koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal  várja az érdeklődőket Budapesten a MÜPA, a Budapest Music Center, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és az A38 koncerthajó a Francia Intézet mellett. A fesztivál keretében az ország számos más városában is rendeznek kulturális programokat.

Részletes program a Francia Intézet honlapján olvasható.

Fotó: Imdb.com

Hajnal Gergely

Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. február 24-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria