Filmforgatással ünnepelték Terézia anya születésnapját az iskolanővérek – KÉPRIPORT

Megszentelt élet – 2017. június 21., szerda | 14:53

220 éve, 1797. június 20-án született a Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítója, Boldog Terézia anya, világi nevén Gerhardinger Karolina. A rend születésének történetét bemutató filmsorozat harmadik részét forgatták a Patrona kórustáborosainak közreműködésével.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Terézia anya életét, egyben a rend születését bemutató kosztümös film eddig két epizódját készítette el Lobmayer M. Judit SSND nővér, melyek Karolina 1. Minden jó kicsiben kezdődik és Karolina 2. A szeretet nem várhat címen megtekinthetők a rend honlapján.

Most a Patrona kórustáborosainak részvételével sikerült egy osztálytermi jelenetet felvenni a készülő harmadik részhez. A gyerekeknek a jelmezek és a régi taneszközök – a rendi örökségnek számító gyűjtemény darabjai – is segítettek beilleszkedni szerepükbe, énekükkel pedig ők maguk is hozzájárultak a korabeli hangulat megteremtéséhez. Együtt kívántak boldog születésnapot a fiatal Karolinának, akit Szőnyi Johanna alakított.

A tíz éve készülő játékfilm szereplői együtt növekednek a forgatással, így lehetséges az idő múlásának hiteles ábrázolása. Az első rész Terézia anya gyermekkorát mutatja be tizenöt éves koráig. „Az alkotás során egyik legizgalmasabb feladatom – mondta el Lobmayer Judit –, hogy az eredeti helyszíneken, azaz Németországban és Ausztriában készített felvételeimet ötvözzem a Magyarországon forgatott megjelenítésekkel. Ezt a módszert követem a többi, még készülő részben is.”

A második rész mesél a szükséghelyzetről, melyben a tehetséges Karolina tizenkét évesen tanítani kezd, majd tizenöt évesen tanítói oklevelet szerez, s ez fokozatosan átalakul szabadon és örömmel vállalt élethivatássá. Közben a kis tanítói kollektíva is nagy utat tesz meg a barátnőségtől az együtt szolgáló közösségig. E fejlődési folyamatot derű és sok szép eredmény jellemzi, ám próbatétel is akad elég: helyszűke, külső támadások és belső feszültségek, elbizonytalanító kétségek. Mindeközben ébredezik Karolinában a felismerés, hogy Istennek valami terve van vele – mesél a rend honlapján a rendező a készülő alkotásról.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria