Finn fotós a pécsi György-telepen

Hazai – 2014. július 28., hétfő | 13:09

Evelin Kask finn fotós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programja keretében egy hetet töltött a pécsi György-telepen, ahol Orsós János családját kísérte napokon át – írja a Máltai.hu.

„Fotóriporterként főként a szociális és politikai ügyek érdekelnek, melyek az emberi jogokat érintik. Különösen foglalkoztat az európai kisebbségek helyzete. A György-telepi fotós projektem célja, hogy hallatsszon az ott élő emberek hangja, hogy csökkenthessük a rasszizmust, és megkérdőjelezzük a nyugati médiában a romákról megjelenő sztereotip képet. Nem akarok »mindent« lefotózni, sokkal inkább egyetlen családra és a családtagok életére fókuszálok a munkában” – mondta Evelin Kask.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi Jelenlét Programjának munkatársai nyújtottak segítséget a projekt megvalósításában, melynek során Evelin Kask a György-telepen élő Orsós János családjával töltött több napot. A fotós végigfényképezte a hétgyermekes család mindennapjait, és mélyinterjúkat is készített a családtagokkal. A fényképekből összeállított kiállítást később mutatják be.

A máltai munka Pécs György-telepi szegregátumában több mint hét éve kezdődött, amikor a szervezet munkatársai segíteni kezdték a leírhatatlan körülmények között élő embereket. A Jelenlét Program keretében 2011-ben átadták a telepen a Szociális Szolgáltató Házat, ahol a helyi közösség segítséget kaphat a máltai szociális munkásoktól: a tanácsadástól az ügyintézésen át a gyermekprogramokig sokféle szolgáltatással és programmal várják a betérőket.

Ez a ház lett a későbbiekben a további fejlesztési projektek és programok „fészke”. Ilyen a „Benned a létra” projekt, mely Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Khetanipe Egyesület, a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésével valósul meg. A kétéves projekt célja a telep és az ott élők reintegrációja, a helyiek részvételével kidolgozott és kivitelezett fejlesztés több mint negyvenféle szolgáltatási elemmel, köztük képzéssel, foglalkoztatással, közösségfejlesztéssel (lásd: http://www.gyorgytelep.hu). Egy idén induló TIOP-pályázat keretei közt pedig felújítják a területen található szociális bérlakásokat, így jelentősen javulhat az ingatlanok műszaki, közmű-ellátottsági és fizikai állapota.

„Remélem, visszatérhetek majd a jövőben, hogy láthassam a fejlesztéseket” – e szavakkal búcsúzott Evelin Kask Orsós Jánostól, új György-telepi barátjától.

Magyar Kurír