Flashmob a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gyereknapján

Kultúra – 2014. május 16., péntek | 18:40

Kilencedik alkalommal rendezik meg május 17-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gyereknapját Harangodon. A rendezvényen valamennyi résztvevőt, mintegy hétszáz gyermeket megmozgató flashmobra készül a Képmás Zenekar.

Az intellektuális rockzenét játszó csapat külön erre az alkalomra komponálta legújabb dalát Járjuk a tábort címmel, amelyre a zenekar pedagógus tagjai a legkisebbek által is könnyen megtanulható koreográfiát készítettek.

A Magyarországon leginkább Zoránhoz kapcsolható líraibb rockot játszó csapat 2006-ban jött létre Bolega László és Kardos György együttműködéseként, akik tizenegy éve zenélnek együtt. Mindkét alapító hitoktatóként dolgozik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. A zenekar szűk magját az énekes-zenekarvezető Bolega László és az ütóhangszeres-ügyvezető Kardos György mellett még Halhóber Gábor basszusgitáros alkotja.

A kezdeti örömzenélés, liturgikus éneklés mára valódi zenei szolgálattá teljesedett ki. A tanári kötődés miatt is kiemelten foglalkoznak gyerekeknek szóló zenéléssel, saját szerzeményeik között is kiemelten vannak ilyen dalok. A zeneszerzésben Tamaskovics Róbert dalszövegíró és Kostyál András zeneszerző, zenei rendező, hangmérnök jelent a fiúknak segítséget.

Tavaly a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fennállásának húszéves évfordulója és a két alapító tag tízéves együttműködése alkalmából született meg a Csillagszámláló című dal, amely Ábrahám alakját villantja fel. A hit évéhez köthető egyházmegyei hittanverseny-sorozaton és a világhálón ismerhették meg a fiatalok a szerzeményt.

A Képmás zenekar a katolikus egyházhoz való kötődése miatt sok vallási-egyházi vonatkozású dalt játszik, de repertoárjukat nem csupán ezek képezik. Zorán, Ákos, Cseh Tamás zenéje által inspirált számaikból várhatóan idén ősszel jelenik meg első nagylemezük. A csapat jobban szeret előadótermekben fellépni, mintsem háttérzenekarként – hangsúlyozza Bolega László zenekarvezető – hiszen a leülősebb műfajt képviselik.

A hétvégi gyermeknap nem csupán a zenei szolgálat miatt kötödik a csapathoz: részben Kardos György ötlete nyomán valósult meg. Nagykálló-Harangod festői környezettel járul hozzá a kilencedik esztendeje megrendezett programhoz. A rendezvényre két megye általános iskolás hittanos gyerekeit várják a szervezők, tanáraikkal, szüleikkel, hitoktatóikkal együtt. A nap lebonyolításában a hitoktatók mellett száz ifi hittanos és cserkész is segédkezni fog. A hagyományos gyermeknapi program mellett, melynek részei a csapatversenyek, lovaglás, íjászat, táncház, közös sütés-főzés, a nap kiemelkedő közösségi eseménye lesz a zenekar gyerekkoncertje, amely a szentmisére készíti fel a résztvevőket. Ennek részeként fog megvalósulni a flashmob is. A rendezvény szentmisével zárul, amelyet Bosák Nándor püspök mutat be.

Rossz idő esetére is van tervük – árulja el Bolega László, – hiszen a Makovecz Imre és Ekler Dezső által tervezett csűrökben kiválóan elférnek a résztvevők. A központi épület 500 fő, a kézműves ház 400 fő befogadására alkalmas.

A gyereknap résztvevői ingyenesen megkapják a zenekar harmadik kislemezét, rajta a Járjuk a tábort, és a tavalyi gyereknapra írt Csillagszámláló című dalokkal. A kislemez megjelenésének támogatója a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye, médiapartnere a BonumTV.

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria