Főegyházmegyei kateketikai konferenciát rendeztek Egerben

Hazai – 2017. november 14., kedd | 15:40

A lateráni bazilika felszentelésének ünnepén, november 9-én kezdődött Egerben a főegyházmegyei kateketikai konferencia. A Nagyboldogasszony-templomban (Barátok temploma) tartott nyitó szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt, a homíliát Udvardy György pécsi megyéspüspök mondta.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Hotel Flórában tartott konferencia csaknem háromszáz katekéta résztvevőjét Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte, majd meglepetésként Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke beszélt a eucharisztikus világkongresszusokról.

Ezt követően Hallanak, de nem értenek – általános helyzetelemzés a korunk hitoktatásában felmerülő kommunikációs problémákról, innovatív/digitális kommunikációs lehetőségek/csatornák a hitoktatásban címmel Balázs Tamás teológiai tanár, a Győri Egyházmegye Kateketikai Irodájának vezetője tartott előadást.

A napot szentségimádás zárta Szabó József spirituális vezetésével.

November 10-én, Nagy Szent Leó pápa emléknapján a reggeli zsolozsma után elsőként Csépe Ágnes gyermek-, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus Lehetőségek a speciális kommunikációs gátak között – a halmozottan hátrányos helyzetből fakadó pszichoszociális lemaradások bemutatása, lehetséges utak ajánlása az együttműködésre című előadása hangzott el, majd Pedagógiai alternatívák a megváltozott „kommunikációs közegben” történő hitoktatásra – A Kett-módszer és az élménypedagógia címmel Sipos Edit főiskolai tanársegéd és Bányai Sándor egyetemi docens előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A délután folyamán szekcióülésekre került sor, melyeken Bányai Sándor irányításával bibliai élménypedagógiai módszereket, Sipos Edit vezetésével az úgynevezett Kett-módszer alapján szervezett hittanórák „praktikáit”, Csépe Ágnessel a konfliktuskezelési technikák gyakorlatba való átültetését, Psenyeczky-Nagy Klárával pedig a kooperatív tanulásszervezési technikákat sajátíthatták el a hitoktatók és lelkipásztorok.

Szent Márton püspök emléknapján, a konferencia november 11-i zárónapján szintén a fenti tematika szerinti szekcióülések zajlottak. Később plenáris ülést tartottak. A záró szentmise főcelebránsa Szabó József, az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa volt.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria