Főegyházmegyei tanévnyitó és plébánosbeiktatás Jánoshalmán

Hazai – 2014. szeptember 1., hétfő | 18:13

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmise keretében nyitotta meg az új tanévet és iktatta be hivatalába Menyhárt Sándor plébánost augusztus 31-én a jánoshalmi Szent Anna-templomban.

A főegyházmegyei tanévnyitón valamennyi, az egyházmegye területén működő, egyházmegyei fenntartású oktatási-nevelési intézmény képviseltette magát.

Homíliájában Bábel Balázs az evangélium szavaiból indult ki: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét mindennap, és úgy kövessen.” (Lk 9,23) A keresztények a nagy nehézségeket, megpróbáltatásokat kereszthordozáshoz hasonlítják. Az iskolai év kezdete is ilyen: a munka, a nehézségek és a megpróbáltatások ideje az iskolások számára – fogalmazott az érsek, majd a gyerekekhez fordulva így szólt: „De nem vagytok magatokra hagyva. Ezért hívtuk a Szentlelket, aki ahogy az apostolokat segítette, úgy segít benneteket is. Úgy segít, mint a bicikliseket a hátszél. A Szentlélek Úristen megvilágosítja értelmünket, kitartást ad, és adja a tudomány, a bölcsesség és a lelki erősség lelkületét. Általa és Vele könnyebb tanulnotok. Ezért küldte el Jézus a Szentlelket az egész keresztény népnek, hogy segítsen az életben és a Krisztus-követésben.”

Ezután a szülőkhöz fordult a a főpásztor, és rámutatott, hogy az evangéliumi szakasz nekik is szól, amikor fölveti a kérdést: Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelkének kárát vallja? „A szülők természetesen szeretnének mindent megadni a gyermeküknek, ami könnyebbé teszi az életét. De nem mindig az a jó szeretet, amikor minden nehézségtől megóvjuk a gyerekeket, hiszen fel kell készíteni őket az életre. S a lelki értékek a legfontosabbak és a legmaradandóbbak. Amikor valamit adni szeretnénk a gyerekeknek, azon kell elgondolkodnunk, hogy hasznukra válik-e” – hangsúlyozta Bábel Balázs.

A pedagógusokhoz szólva Dániel könyvét idézte az érsek: „...akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok.”

A főpásztor az ünnep további fontos mozzanataira utalva úgy fogalmazott: „Nagyszerű kettősség az új plébános, Menyhárt Sándor beiktatása és az emlékállítás elődjének, Tajdina József atyának, aki elindította a jánoshalmi Szent Anna-iskolát, aki maga is pedagógus volt, mielőtt a papi pályára lépett és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyik legkiválóbb hitoktatója volt. Bábel Balázs nagy elődök sorát idézte fel, példaként állítva őket az új jánoshalmi plébános elé.

Végül azért könyörgött a kalocsa-kecskeméti érsek, hogy a Szentlélek erősítse mind a pedagógusok, mind a diákok értelmét és akaratát, hogy kamatoztathassák azokat a talentumokat, amelyeket a Jóistentől kaptak.

A szentmisét követően került sor a tanévnyitó ünnepségre, majd az iskola épületének homlokzatán látható tábla avatására, mely Tajdina Józsefnek állít emléket.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria